Effect of using different bonding systems on shear bond strength of a repair composite to a feldspathic ceremic
Farklı yapıştırma sistemlerinin kullanılmasının bir tamir kompozitinin feldspatikseramiklere kayma dayanımı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 776054
  2. Yazar: SEYED ESMAEİL POURABBAS KİADEEİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RİFAT GÖZNELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Feldspathic ceramic, Repair, Shear-bond-strength
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
maç: Bu çalışmada, farklı tipte bonding sistemlerinin feldspatik seramik tamirinde kullanımındaki bağlanma dayanımına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Kırk beş alümina ile güçlendirilmiş eldspatik seramik disk hazırlandı ve rastgele 3 gruba ayrıldı; Grup A: Silansız adeziv+ekstra silan uygulaması (iki aşamalı), Grup B: Silan içeren tek aşamalı (Single Bond Universal), Group C: Silan içeren tek aşamalı (Universal Bond). Disk yüzey uygulamaları seramik atmanın ağız içindeki tamir adımlarını taklit ederek şu şekilde yapıldı: (1) elmas frez ile seramik yüzeyin aşındırılması, (2) %37'Iik ortofosforik asit ile yüzey temizleme, (3) adeziv uygulanması, (4) ışık polimerize kompozit rezin uygulanması. 5000 termal döngüden sonra, numuneler Universal test cihazına yerleştirilip ve başarısızlığa uğrayana kadar 0,5 mm/dak hızda makaslama kuvveti uygulandı. Kopma paternleri taramalı elektron mikroskobu kullanılarak incelendi. İstatistiksel analiz, tek yönlü ANOVA ve Tukey'in post-hoc testleri kullanılarak yapıldı. Bulgular: Ortalama makaslama bağlanma dayanımı en yüksek değeri Grup C'de (8.07±3.05) bulundu. Grup A ve B için ortalama değerler sırasıyla 7.67±2.75 MPa ve 3.07±1.23 MPa idi. Grup C ve A'nın makaslama bağlanma dayanımı değerleri Grup B'den anlamlı miktarda yüksek değerlerine sahipti (p0.05). Kopma paterni Grup B' de tamamen adeziv tipte görülürken, Grup A ve C'deki kopma paterni sırasıyla % 86.7 ve % 66.7 idi. Sonuç: İki aşamalı uygulamanın silan içeren Tokuyama universal bond istemi ile bağlanma dayanımı açısından hiçbir farkı olmaması ve Single bond universal sisteminin diğer iki sistemden daha az bağlanma dayanımına sahip olması sebebiyle, bağlanma dayanımının uygulama tipiyle ilişkili olmadığı sonucuna varılabilir. nahtar kelimeler: Feldspatik seramik, tamir, makaslama bağlanma dayanımı .
Özet (Çeviri)
im: This study was aimed to evaluate the shear-bond-strength values of different ypes of adhesive bonding systems in feldspathic ceramic repair. Material and Method: A forty-five alumina-reinforced feldspathic ceramic discs ere prepared, and randomly divided into 3 groups; GroupA: Silane+Adhesive without silane application (two-step), GroupB: Silane containing adhesive application (one-step, one-bottle), GroupC: Silane ontaining adhesive application (one-step, 2- bottles). The samples were reated simulating intraoral ceramic repair steps such as: (1 )ceramic surface treatment with a diamond bur, (2)surface cleaning with 37% ortophosphoric acid, (3)bonding, (4 )repair composite application. After 5000 thermal cycles, he specimens were mounted on a universal-testing-machine and shear-force as applied at a cross-head-speed of 0.5 mm/min until failure. The failure modes were examined using a scanning-electron-microscopy. The statistical analysis was performed by using one-way ANOVA and Tukey's post-hoc ests. Results: The highest mean shear-bond-strength value was found in GroupC (8.07±3.05 MPa). The mean values for GroupA and B were 7.67±2.75 MPa nd 3.07±1.23 MPa, respectively. in GroupC and A, the adhesives had significantly higher shear-bond-strength values than GroupB (p0.05). While, ailure modes were all adhesive type in Group B, there was cohesive failures in GroupA and C as: 86.7% and 66.7%, respectively. ----------r----- Conclusion: it can be concluded that since two-step application has no ·tterence with silane containing Tokuyama universal bond system in bonding trength and the Single bond universal system has less bond-strength than both other 2 systems, the bonding strength is not directly related to the application type.