H&h laktasyon ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Turkish adaptation of the H & H lactation scale: A validity and reliability study
  1. Tez No: 776057
  2. Yazar: AYŞE ÇIRACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KUĞUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, geçerlilik, güvenirlik, laktasyon, Breast milk, breastfeeding, lactation, reliability, validity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, H&H Laktasyon Ölçeği' nin Türkçe geçerlik güvenirliğinin yapılarak, literatüre kazandırılması amacıyla yapıldı. Metodolojik tipteki araştırmanın evrenini Kocaeli' de bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinin kadın doğum (lohusa) servisinde yatmakta olan kadınlar, örneklemini ise aynı servisten Nisan- Ekim 2021 tarihleri arasında hizmet alan yeni doğum yapmış ve sağlıklı yenidoğana sahip (24 saatini doldurmuş) gönüllü ve onam alınan 200 anne oluşturdu. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“H&H Laktasyon Ölçeği”kullanılarak görüşme ve gözlem yöntemi ile toplandı. Araştırmaya katılanların yaşları incelendiğinde; çoğunluğunun %27,5 ile (n=55) 23-26 yaş aralığında oldukları, doğum sonrası ilk emzirmeyi %85'inin (n=170) ilk yarım saat içinde yaptığı, %38,5'inin (n=77) emzirme eğitimi ve %9'unun (n=18) doğum öncesi hazırlık kursu aldığı görüldü. Katılımcıların emzirme konusunda yeterlilik değerlendirmeleri 10 ile 100 puan arasında değişmekte olup ortalama 71,87±22,97 puandır. Hill ve Humenick Laktasyon ölçeğinin istatistiksel analizinde Keşfedici (açıklayıcı) Faktör Analizi kullanıldı ve Equamax rotasyonu uygulandığında soruların 3 faktör altında toplandığı ve açıklayıcılık katsayısının %54,8 olduğu görülmektedir. Yapılan faktör analizi sonucunda; faktörlerdeki yükleri %30'ın altında olan ve birden çok faktöre yakın yüklerde (%10'un altında) olan sorular ve anti-image korelasyonları değeri 0.400'nin altında olan soruların çıkarılması gerekmektedir. Ölçeğimizde 1.3, 1.4, 1.5 soruların anti image değerleri 400'ün altında çıktığında, 1.8, 2.3, 1.2, 1.6 ve 3.3 sorularının da faktör yükleri 0.300 altında olduğundan bu sorular çıkarılarak ölçeğin son hali belirlenmiştir. Açıklayıcı Faktör Analizinin uygulanabilirliğinin ölçümü için Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) yeterlilik ölçümüne ve Bartlett's Küresellik testine bakıldı. Kapsam geçerliliği için uzman görüşlerine başvuruldu. Uzman görüşleri doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapıldı. Son haline getirilen ölçek bilgilendirilmiş onam alınan annelere uygulandı.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of making the Turkish validity and reliability of the H&H Lactation Scale and bringing it to the literature. The population of the methodological type study was women who were hospitalized in the gynecology (maternity) ward of a training and research hospital in Kocaeli, and the sample consisted of volunteers and healthy newborns (who completed 24 hours) who received service from the same service between April and October 2021. 200 mothers were recruited. Data were collected by interview and observation method using“Personal Information Form”and“H&H Lactation Scale”. When the ages of the participants in the research were examined; The majority of them were 27.5% (n=55) between the ages of 23-26, 85% (n=170) of them did their first breastfeeding within the first half hour after birth, 38.5% (n=77) of them did breastfeeding education. and 9% (n=18) took prenatal preparation course. The proficiency assessments of the participants in breastfeeding vary between 10 and 100 points, with an average of 71.87±22.97 points. Exploratory (explanatory) Factor Analysis was used in the statistical analysis of the Hill and Humenick Lactation scale, and when the Equamax rotation was applied, it was seen that the questions were grouped under 3 factors and the explanatory coefficient was 54.8%. As a result of the factor analysis; Questions with loads of less than 30% on factors and close to multiple factors (under 10%), and questions with anti-image correlation values below 0.400 should be removed. When the anti-image values of the questions 1.3, 1.4, 1.5 were below 400 in our scale, and the factor loads of the questions 1.8, 2.3, 1.2, 1.6 and 3.3 were below 0.300, these questions were removed and the final version of the scale was determined. Olkin (KMO) proficiency measurement and Bartlett's Sphericity test were examined. Expert opinions were sought for scope validity. Necessary adjustments were made in line with expert opinions. The finalized scale was administered to mothers with informed consent.