Haksız Rekabet Hukukunda geçici hukuki korumalar
Preliminary injunctions in the Unfair Competition Law
- Tez No: 776253
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Haksız Rekabet, Davalar, İhtiyati Tedbir, Delil Tespiti, Geçici Hukuki Koruma, Unfair Competition, Cases, Provisional Injunction, Recording of Evidence, Temporary Legal Protection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Haksız rekabet hukukunun temelleri yüzlerce yıl öncesine dayanmasına rağmen belli bir sistem dahilinde ele alınmaya başlanması ve önem arz etmesi yakın zamanlardadır. Pazar için dürüst ve güvenilir ortam sunmayı hedefleyen haksız rekabet hukuku bu amaç için bazı kurallar koymuştur. Türk hukukunda bu kurallar esas itibariyle 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiştir. Biz de bu çalışmanın ilk bölümünde detaylarıyla hangi hallerin haksız rekabet oluşturacağını açıkladık. Ardından II. Bölüm'de“Haksız Rekabet Halinde Açılabilecek Davalar”adlı başlıkta haksız rekabetin meni, eski hale iadesi, tespiti ile maddi ve manevi tazminat davalarını ve bu davanın taraflarını detaylıca izah ettik. Nihayet III. Bölüm'de“Haksız Rekabet Hukukunda Geçici Hukuki Korumalar”başlığı altında haksız rekabet hukukunda ihtiyati tedbir ve delil tespitini detaylıca izah ettik. Yine aynı başlık altında geçici ödeme, gümrüklerde el koyma, noterlerin tespit işlemleri ve ihtiyati haciz müesseselerini izah ettik. Geçici hukuki korumalardan özellikle ihtiyati tedbir uygulamada ciddi önemi haizdir. Mahkemece verilen ihtiyati tedbir kararı talep edene geçici korumayı sağladığı gibi muhatabı da onulmaz zararlara uğratmamalıdır. İhtiyati tedbir yargılamasının asıl önemli kısmı bu hassas dengeyi korumaktır. Delil tespitleri ise uygulamada çok sık kullanılmaktadır. Buna mukabil, elde edilen delillere ilişkin sıhhat ve hükme esas alınma bakımından uygulamada eksiklikler vardır. Tezde ayrıntılarıyla yer verdiğimiz bu eksiklikler giderildiği takdirde uyuşmazlıkların çözümü, delillere erişim daha başta sağlandığı için, daha kolay bir hal alacaktır.
Özet (Çeviri)
Although the foundations of the unfair competition law can be traced back to centuries ago, the importance and the systematic study of the subject have recently become a matter. The unfair competition law, which aims for an honest and trustworthy market environment, established rules in line with this objective. In the first chapter of the study, the situations that lead to unfair competition is explained in detail. Then, the unfair competition prevention, its restitution in kind and determination along with the claims for pecuniary and non-pecuniary damages and the parties of these claims is detailed. In the third chapter, the interim measure and discovery of evidence in the unfair competition law. Also, the institutions of provisional payment, confiscation in customs, notarial determination, and provisionary attachment in the same chapter.