Kötüleme yoluyla haksız rekabet
Unfair competition through disparagement
  1. Tez No: 1020168
  2. Yazar: BAHAR EZGİ KERVANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haksız rekabet, Kötüleme, Rekabet, Ticaret hukuku, Unfair competition, Disparagement, Competition, Commercial law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
“Kötüleme Yoluyla Haksız Rekabet”başlıklı bu yüksek lisans tezinde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde haksız rekabetin kötüleme yoluyla gerçekleştirilmesi hâli incelenmiştir. Çalışmada, kötüleme fiilinin kavramsal ve normatif temelleri ortaya konulmuş; kötüleme yoluyla haksız rekabetin unsurları, sınırları ve uygulama alanı öğretideki görüşler ve yargı kararları ışığında değerlendirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, Türk hukukunda haksız rekabet kavramı, haksız rekabete ilişkin düzenlemelerin amacı ve haksız rekabetin hukuki niteliği ele alınmış; haksız rekabeti oluşturan unsurlar ile bu alana hâkim olan temel ilkeler açıklanmıştır. Ayrıca haksız rekabetin rekabet hukuku ve rekabet yasağı gibi benzer kavram ve kurumlarla ilişkisi ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, kötüleme yoluyla haksız rekabet ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Bu çerçevede, kötüleyici açıklamaların hangi hâllerde haksız rekabet teşkil ettiği; yanlış, yanıltıcı veya gereksiz yere incitici açıklama ölçütleri esas alınarak ortaya konulmuştur. Ayrıca kötüleme yoluyla haksız rekabetin sınırları, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, hak arama hürriyeti gibi anayasal hak ve özgürlüklerle olan kesişim noktaları dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Bunun yanında, kötüleme yoluyla haksız rekabetle bağlantılı ve uygulamada sıklıkla iç içe geçen diğer haksız rekabet hâlleriyle olan ilişkisi de sistematik bir bütünlük içinde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise kötüleme yoluyla haksız rekabetin hukuki ve cezai sonuçları incelenmiştir. Bu çerçevede haksız rekabetten doğan hukuki sorumluluk, açılabilecek dava türleri, davanın tarafları, geçici hukuki korumalar, görevli ve yetkili mahkeme ile zamanaşımı düzenlemeleri ele alınmış; ayrıca kötüleme fiilinin cezai sorumluluk doğurup doğurmayacağı ve Türk Ticaret Kanunu'nda öngörülen yaptırımlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis, titled“Unfair Competition Through Disparagement”, examines unfair competition through disparagement within the framework of the Turkish Commercial Code No. 6102. The study presents the conceptual and normative foundations of disparagement and evaluates the elements, limits and scope of unfair competition through disparagement in light of academic opinions and judicial decisions. The first section addresses the concept of unfair competition in Turkish law, the purpose of the regulations concerning unfair competition and the legal nature of unfair competition. It explains the elements constituting unfair competition and the fundamental principles governing this field. Furthermore, the relationship between unfair competition and related concepts and institutions, such as competition law and the prohibition of competition, is examined. The second section examines unfair competition through disparagement in detail. Within this framework, the circumstances under which disparaging statements constitute unfair competition are analysed on the basis of the criteria of false, misleading or unnecessarily offensive statements. In addition, the limits of unfair competition through disparagement are evaluated by taking into account its intersection with constitutional rights and freedoms such as freedom of expression, freedom of the press, the right to seek legal remedies and academic freedom. Moreover, the relationship between disparagement and other forms of unfair competition that are closely connected and frequently intertwined in practice is discussed within a systematic framework. The third section focuses on the legal and criminal consequences of unfair competition through disparagement. In this context, legal liability arising from unfair competition, the types of lawsuits that may be filed, the parties to the action, provisional legal protections, the competent and authorized courts, and the statute of limitations are examined. Furthermore, the study evaluates whether acts of disparagement gives rise to criminal liability and analyses the sanctions provided under the Turkish Commercial Code.