Covid-19 pandemi döneminde müzelerin sosyal medya çalışmalarının incelenmesi
Examination of museums' social media studies during the Covid-19 pandemic period
  1. Tez No: 776299
  2. Yazar: DİDEM KIYIKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVRA ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, Covid-19, Pandemi, Dijitalleşme, Sosyal Medya, Museum, Covid-19, Pandemic, Digitalization, Social Media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 282
Özet
Çağdaş müzecilik yaklaşımıyla birlikte müzelerde toplum merkezli uygulamalar ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayan iletişim çalışmaları ön planda olmaya başlamıştır. Teknoloji alanındaki gelişmeler, müzelerin dijitalleşme sürecini etkilemiş; koleksiyonlar çevrim içi ortamda erişime açılmış, müze web siteleri ve sanal müzeler oluşturulmuş, teknoloji odaklı yeni sergileme yöntemleri geliştirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 11 Mart 2020 tarihinde Covid-19 pandemisini küresel bir salgın olarak ilan etmesiyle birlikte toplum sağlığı konusunda birçok önlem alınmış, kamusal alanlarla ilgili kısıtlamalar getirilmiştir. Pandemi sürecinde müzeler ziyarete kapanmak zorunda kalmış; altyapı, insan kaynağı ve bütçe olanaklarına sahip olan orta ve büyük ölçekli müzeler çevrim içi ortamda faaliyetlerini sürdürmeye devam etmiştir. Pandemide müzelerin dijital çalışmalarının sayısı artmış, müzeler ağırlıklı olarak sosyal medya faaliyetlerine yönelmiştir. Covid-19 pandemi döneminde müzelerin sosyal medya faaliyetleri artmış olmasına karşın sosyal medya hesaplarının yönetimine dair çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çerçevede araştırmanın ana problemi müzelerin sosyal medya hesaplarının profesyonel olarak yönetilememesidir. Araştırmanın amacı; Covid-19 pandemi döneminde müzelerin sosyal medya çalışmalarını incelemek ve artan sosyal medya faaliyetlerini sınıflandırarak belgelemektir. Araştırma kapsamında yurt dışı ve Türkiye'deki müzeler incelenmiştir. Yöntem olarak, alanyazın taraması, iyi örnek incelemesi, doküman incelemesi ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada, • Covid-19 pandemi döneminde müzelerin sosyal medya hesaplarında iletişim faaliyetlerine odaklandığı, • Sosyal medya faaliyetlerinin sayısı ve çeşitliliğinin artığı, • İzleyicileriyle sosyal medya üzerinden kurduğu iletişimi geliştirdiği, • Çevrim içi ortamdaki izleyici sayılarını artırdığı • Covid-19 pandemi döneminde müzelerin sosyal medya yönetiminde mevcut sosyal medya ya da dijital politikaları, stratejileri, planları ve rehberlerinden yararlandıkları, • Sosyal medya hesaplarının yönetimi için müzede yeni bölüm açılmadığı, • Ek personel istihdamı gerçekleşmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the contemporary museological approach, community-centered practices and communication studies have started to be at the forefront in museums Improvements in the field of technology have affected the digitalization process of museums; collections have been made available online, museum websites and virtual museums have been created, and new technology-oriented exhibition methods have been developed. After the World Health Organization declared the Covid-19 pandemic as a global pandemic on March 11, 2020, many measures were taken for public health and restrictions were imposed on public spaces. During the pandemic, museums had to close to visitors; medium and large-scale museums with infrastructure, human resources and budgetary opportunities continued to operate online. During the pandemic, the number of museums' digital activities increased and museums mainly focused on social media activities. Although the social media activities of museums increased during the Covid-19 pandemic, studies on the management of social media accounts are limited. In this context, the main problem of the research is that the social media accounts of museums cannot be managed professionally. The aim of the research is to examine the social media activities of museums during the Covid-19 pandemic and to classify and document the increasing social media activities. Within the scope of the research, museums in Turkey and abroad were analyzed. As a method, literature review, good practice review, document review and content analysis were used. In the research, it was detected that • During the Covid-19 pandemic period, museums focused on communication activities on their social media accounts, • Number and diversity of social media activities have been increased, • Communication with audiences through social media has been improved, • Audience numbers in the online environment have been increased, • During the Covid-19 pandemic, museums have benefited from existing social media or digital policies, strategies, plans and guidelines in social media management, • No new department was opened at the museum for the management of social media accounts, • No additional staff was hired.