Endişe çağı sanatında salgın anlatıları
Epidemic narratives i̇n the art of age of anxiety
- Tez No: 835519
- Danışmanlar: DOÇ. GÜLŞAH ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Salgın, Sanat, Endişe, Ölüm, Distopya, Epidemic, Art, Anxiety, Death, Dystopia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsanlık var olduğu günden bu yana salgın hastalıklarla mücadele içinde olmuş ve hayatta kalma savaşı vermiştir. Bu bağlamda ise salgın, bulaş, karantina ve hastalık kavramları insanoğlunun hayatının önemli ama bir o kadar da kaygı ve endişeye neden olan önemli bir sorunu ol muştur. Dramatik ölüm oranları ile sadece geçmişte değil yakın geçmişte de hayatımızı etkileyen salgın türleri bulunmaktadır. Sanatçılara esin kaynağı olan din, siyaset, ekonomi, toplumsal hareketler, doğal afetler gibi küresel tehlike teşkil eden salgın hastalıklar da yaşanılan çağın eleştirel nabzını tutan sanatçıları etkilemiş, sanatlarında yer almıştır. Toplumu sarsan duygusal çalkantılar karşısında da kayıtsız kalamayan sanatçılar yaşanan dönem şartlarını değerlendiren, eleştiren, farkındalık yaratan sanat eserleriyle varlıklarını hissedilir kılmaya çalışmışlardır. Görsel sanatlardaki temsili daha etkin rol oynayan eserlerle salgın hastalıklar tüm zamanlarda toplumlarda ruhsal, fiziksel bir yıkım olmuş, resim sanatındaki ilk örnekleri 14. yüzyılda, en etkileyici örnekleri ise günümüzde ortaya çıkmıştır. Sonrasındaki süreçte de salgın hastalık kavramı sanatın çeşitli alanlarında hemen hemen her dönemde türü, etkinliği, yol açtığı fiziki, ruhsal, bireysel ve toplumsal yıkımlara, travmalara bağlı olarak yer almaya devam etmiştir. İnsanlığın günümüze dek yaşamış olduğu en geniş çaplı uluslararası salgın hastalıklardan biri olarak kabul gören Covid-19 (Koronavirüs) pandemisinin resim sanatına yansımaları da bu doğrultuda güncel ve dikkate değerdir. Bu güncel problem sanat piyasasında; galerilerin, müzelerin hizmet verememesi, ekonomik sıkıntılar ve buna bağlı olarak dijital içeriklerin sayısındaki artışlar ve elbette salgın konulu eserler yakın zamanın en dikkat çekici değişimlerinden olmuştur. Tezin sonucunda üretilen sanatsal işlerin konu bütünlüğüne uygun olgularda yansıtılmasına dikkat edilmiştir. Salgınları, felaketleri, endişeyi ve bunların distopik bir üslupla“distopya”kavramı altında seriler halinde çalışılmıştır. Tez çalışmamızda tarihsel süreçte salgın hastalık kavramının resim sanatına yansımaları, Covid-19 (Koronavirüs) pandemisi özelinde günümüz şartları, sanatçıları ve kendi eserlerim bağlamında değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Humanity has been struggling with epidemics and fighting for survival since the beginning of time. In this context, the concepts of epidemic, contagion, quarantine, and disease have become a significant problem in human life, which is important but also causes anxiety and fear. There are epidemic types that have affected our lives not only in the past but also in the recent past, with dramatic death rates. Religion, politics, economy, social movements, and natural disasters that inspire artists, as well as epidemics that pose a global threat; It influenced the artists who took the critical pulse of the today's era and took part in their art. Artists who could not remain indifferent in the face of the emotional turmoil that shook society tried to make their presence felt with works of art that evaluated the conditions of the period, criticized them and raised awareness. Epidemic diseases have been a spiritual and physical devastation in societies at all times, with works of art that play a more active role in representation in the visual arts. The first examples of painting appeared in the 14th century, and the most impressive examples emerged today. In the following period, the concept of epidemic disease continued to take place in various fields of art in almost every period, depending on its type, effectiveness, physical, mental, individual, and social destructions, and traumas. The reflections of the Covid-19 (Coronavirus) pandemic, which is accepted as one of the most widespread international epidemics that humanity has ever experienced, on the art of painting are also current and noteworthy in this regard. This current problem is in the art market; The inability of galleries and museums to provide services, economic difficulties, and the resulting increase in the number of digital contents and, certainly, epidemic-themed works have been among the most striking changes of in these days. Attention was paid to reflect the artistic works produced as a result of the thesis in cases suitable for the integrity of the subject. Epidemics, disasters, anxiety, and these have been studied in a dystopian style under the concept of“dystopia”in series. In our thesis, the reflections of the concept of epidemic disease on the art of painting in the historical process will be evaluated in the context of today's conditions, artists, and my own works, specifically the Covid-19 (Coronavirus) pandemic.