Temporomandibular eklemin disk interferens rahatsızlıklarında sentrik ilişki splinti tedavisinin eklem sesleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The effect of stabilization splint on joint sounds in the treatment of disc interference disorders
- Tez No: 776320
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAN AKMAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dijital sinyal işlenmesi, okluzal splintler, temporomandibular eklem bozuklukları, digital signal processing, occlusal splints, temporomandibular joint disorders
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Sentrik ilişki splintleri; temporomandibular eklemin disk interferens rahatsızlıklarında kondillerin fizyolojik konumlarına getirilmesi, oklüzal temasların düzenlenmesi, kas aktivitesinin azaltılması ve semptomların giderilmesi amacıyla uygulanmaktadır. TME rahatsızlıklarında sık rastlanan bir semptom olan eklem sesleri genellikle öznel yöntemlerle değerlendirilmektedir. Doğru teşhis ve tedavinin uygulanabilmesi için eklem seslerinin nesnel olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, disk interferens rahatsızlığı olan hastalara uygulanan sentrik ilişki splinti tedavisinin etkinliğini klinik muayene bulguları ve eklem seslerinin spektral analiz verilerine göre belirlemektir. Bu çalışma, disk interferens rahatsızlığı olan 24 hasta üzerinde yürütülmüştür. Dengeleyen temasların durumuna göre çift taraflı dengeleyen temas (n=12) ve tek taraflı dengeleyen temas (n=12) olmak üzere iki hasta grubu oluşturulmuştur. Hastalar 5, 6 ve 7 hafta süresince sentrik ilişki splinti ile tedavi edilmiştir. Splint kullanımından önce ve tedavi süresince haftalık kontroller yapılarak eklem sesleri ve klinik muayene verileri kaydedilmiştir. Elde edilen ses sinyallerinin haftalık kontrollere göre maksimum enerji değerleri spektral analizle farklı frekans aralıklarındaki beş bantlı filtreden (125Hz - 250Hz - 500Hz - 1000Hz - 2000Hz) geçirilmiştir. Ek olarak, kaydedilen seslerin haftalık takiplere göre ortalama tepe genlik değerleri hesaplanmıştır. Spektral analiz bulgularının değerlendirilmesinde istatistiksel analiz için tekrarlayan ölçümlerde ANOVA testi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, çift taraflı dengeleyen teması bulunan hastalarda sentrik ilişki splintinin klinik muayene bulguları ve eklem sesleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme sağladığı görülmüştür. Tek taraflı dengeleyen teması olan hastalarda sentrik ilişki splintinin klinik muayene bulguları ve eklem sesleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi tespit edilmemiştir. Tek taraflı dengeleyen teması olan hastalarda sentrik ilişki splinti yerine hastaların tek taraflı çiğneme alışkanlığını değiştirebilecek tedavi yöntemlerinin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The goals of treatment with centric relation splints are to bring the condyles to their physiological positions, regulate occlusal contacts, reduce muscle activity and relieve symptoms. Joint sounds, which is a common symptom in TMJ disorders, are generally evaluated by subjective methods. For correct diagnosis and treatment, objective evaluation of the joint sounds is required. The aim of this study is to evaluate the centric relation splint effectiveness using clinical examination findings and spectral analysis methods in disc interference patients. This study was conducted on 24 patients with disc interference. According to the balancing-side contacts, two patient groups were formed as bilateral balancing-side (n=12) and unilateral balancing-side contacts (n=12). Patients were treated with a centric relation splint for 5, 6, and 7 weeks. Joint sounds and clinical examination data were recorded in follow up appointments before and during treatment. The maximum energy values of the obtained audio signals were passed through a five-band filter in different frequency ranges (125Hz - 250Hz - 500Hz - 1000Hz - 2000Hz) by spectral analysis. In addition, the average peak amplitude values of the recorded sounds were calculated. Repeated measures of ANOVA was used for statistical analysis. In conclusion, it was observed that centric relation splint provided a statistically significant improvement in clinical examination findings and joint sounds in patients with bilateral balancing-side contacts. There was no statistically significant effect of the centric relation splint on clinical examination findings and joint sounds in patients with unilateral balancing-side contacts. Treatment methods that can change the unilateral chewing habits of the patients instead of the centric relation splint in patients with unilateral balancing-side contacts recommended.