Anne sütünde bisfenol A ve D vitamini düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between bisphenol A and vitamin D levels in breast milk
- Tez No: 776353
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDDİKA SONGÜL YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Bisfenol A, vitamin D, Endokrin bozucu, Breast milk, Bisphenol A, vitamin D
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Endokrin bozuculardan Bisfenol A (BPA) günlük hayatta yaygın kullanılmaktadır ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden birinin de vitamin D metabolizması üzerine olabildiği öne sürülmektedir. Bu çalışmada, anne sütü BPA teması ile 25(OH)D vitamin düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Sağlam Çocuk Polikliniği'ne başvuran ve çalışmaya onam veren 70 anne ve zamanında doğan bebekleri çalışmaya alındı. Anket formu ile annelerin prenatal BPA maruziyetini artıran olası faktörleri, bebeğin doğum kilosu, gebelik haftası, annenin yaşı, gebelik sayısı, doğum öncesi ve sonrası kiloları ve boyu kaydedildi. Anne sütü 25(OH)D vitamini ve BPA düzeyleri çalışıldı ve düzeyleri düşük, orta, yüksek üçlü gruplara ayrıldı. Anneler ortalama 31,9 yaşında iken bebekler 62 günlüktü. Vakaların anne sütü ortanca 25(OH)D vitamini düzeyi: 12,6 ng/mL idi. Gebelik, anne ve bebek ile ilgili değişkenlere göre anne sütü 25(OH)D vitamini ve BPA düzeylerinin farklılık göstermediği görüldü. Anne sütlerinin %92,9'unda BPA saptanabilir düzeyde bulundu, ortanca BPA düzeyi: 2,56 ng/mL idi. Anne sütü BPA ile 25(OH)D vitamini düzeyleri arasında korelasyon saptanmadı (r=0,01, p=0,964). Anne ve bebek özellikleri kontrol edildiğinde hem BPA düzey grupları ile 25(OH)D vitaminin üst %33'lük kesimde olma durumu hem de 25(OH)D vitamininin BPA'nın üst %33'lük kesimde olma durumu arasında ilişki görülmedi. Sağlıklı anne-bebek çiftinde anne sütü BPA ve 25(OH)D vitamin düzeyleri arasında ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
An endocrine disruptor Bisphenol A (BPA) is widely used in daily life and it is suggested that one of its negative effects on human health may be on vitamin D (vitD) metabolism. In this study, it was aimed to investigate the relationship between breast milk BPA exposure and 25(OH)vitamin D levels. Seventy mothers and their term babies who applied to Hacettepe University İhsan Doğramacı Children's Hospital Healthy Child Polyclinic and gave consent for the study were included in the study. The possible factors that increase the prenatal BPA exposure of the mothers, the birth weight of the baby, the gestational week, the age of the mother, the number of pregnancies, pre- and postnatal weights and heights were recorded with the questionnaire form. Breast milk 25(OH)vitamin D and BPA levels were studied and their levels were divided into low, medium and high groups. The mothers were on average 31,9 years old, while the babies were 62 days old. The median 25(OH)vitamin D levels in breast milk of the cases was 12,6 ng/mL. It was observed that variable factors related to pregnancy, mother and baby had no effect on 25(OH)vitamin D and BPA levels. BPA was detectable in 92,9% of breast milk, and the median BPA level was 2,56 ng/mL. No correlation was found between breast milk BPA and 25(OH)vitamin D levels. (r=0,01, p=0,964). When maternal and infant characteristics were controlled, no correlation was found between the BPA level groups 25(OH)vitamin D being in the upper 33%, and 25(OH)vitamin D being in the upper 33% of BPA. There is no significant relationship between breast milk BPA and 25(OH)vitamin D levels in healthy mother- infant couples.