Okul öncesi öğretmen adaylarının sosyal problem çözme becerileri ile empatik eğilimlerinin incelenmesi
Examination of social problem-solving skills and empathic tendencies of preschool teacher candidates
  1. Tez No: 776376
  2. Yazar: BÜŞRA SİMGE TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VUSLAT OĞUZ ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Preschool Teacher Candidates, Social Problem Solving, Empathic Tendency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmen adaylarının sosyal problem çözme becerileri ile empatik eğilimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu temel amacı gerçekleştirmek için genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, uygun örnekleme yöntemi ile seçilen Mersin Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalında birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören 239 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Sosyal Problem Çözme Envanteri-Kısa Formu”,“Empatik Eğilim Ölçeği”ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde“Korelasyon Katsayısı Önemlilik Testi”ve“Regresyon Analizi”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; okul öncesi öğretmen adaylarının Sosyal Problem Çözme Envanteri'nden aldıkları puanın (X̄=64.98) ve Empatik Eğilim Ölçeği'nden aldıkları toplam puanın (X̄=67.95) ortalamanın üzerinde olduğu bulunmuştur. Sosyal Problem Çözme Envanteri-Kısa Formu'nun Probleme Olumlu Yönelim alt boyutu ve Rasyonel Problem Çözme alt boyutu ile Empatik Eğilim arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bunun yanı sıra Probleme Olumsuz Yönelim, Dikkatsiz/Dürtüsel Tarz Problem Çözme ve Kaçınan Tarz Problem Çözme alt boyutları arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the social problem-solving abilities and empathetic inclinations of prospective preschool instructors were investigated. One of the generic survey models, the relational survey model, was employed to achieve this primary goal. 239 pre-service teachers who were enrolled in the first, second, third, and fourth grades at Mersin University's Department of Basic Education and Department of Preschool Education made up the study group for the research. They were chosen via a practical sample approach. The“Personal Information Form,”“Social Problem-Solving Inventory-Short Form,”and“Empathic Tendency Scale”were used to gather the data. The acquired data were examined using“Correlation Coefficient Significance Test”and“Regression Analysis.”The study's findings revealed that pre-service preschool teachers had above-average scores on the Social Problem-Solving Inventory (X̄=64.98) and the Empathic Tendency Scale (X̄=67.95). The Social Problem-Solving Inventory-Short Form and Empathic Tendency were shown to have a statistically significant positive link between the Positive Problem Orientation sub-dimension and the Rational Problem Solving sub-dimension. Additionally, it was discovered that the sub-dimensions of Negative Problem Orientation, Inattentive/Impulsive Style Problem Solving, and Avoidant Style Problem Solving had a statistically significant negative connection. Additionally, it was shown that the degrees of empathetic propensity in aspiring preschool teachers significantly (p.001) predicted their capacity for social issue resolution.