Duygusal zekanın iş performansı üzerindeki etkisinde, algılanan örgütsel destek ve duygusal emeğin rolü: Sigortacılık sektörü çalışanları üzerine bir uygulama
The role of perceived organizational support and emotional labor in the effect of emotional intelligence on job performance: An application on the insurance sector employees
  1. Tez No: 776441
  2. Yazar: MEHMET MURATOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sigortacılık, İşletme, Psychology, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emotional Intelligence, Emotional Labor, Perceived Organizational Support, Job Performance, Insurance Sector
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, duygusal zekanın iş performansı üzerindeki etkisinde algılanan örgütsel destek ve duygusal emeğin rolünün sigorta şirketleri uygulamasında belirlemektir. Bu amacın gerçekleştirilmesine yönelik olarak, Türkiye' deki 63 sigorta şirketinde çalışan 19.062 kişi araştırmanın evreni olarak alınmıştır. Ülkemizde yaşanan pandemi nedeniyle, online anket formu şeklinde yürütülen veri toplama için 401 çalışana ulaşılmış ve bunlardan ikisi dışında kalan 399 kişinin bilgileri gönüllü katılım izni alınarak veri analizlerinde kullanılmıştır. Veri toplamı araçları üzerinden elde edilen veriler, sosyal bilimler için istatistik paketi anlamına gelen IBM-SPPS 26.0 (Statistical Packages for the Social Sciences), Process 4.0 for SPSS ve AMOS 24 istatistik paket programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; frekans dağılım analizleri, normallik testleri, güvenilirlik analizi, Pearson korelasyon analizi, t testleri, varyans analizleri ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Sektör faaliyetlerinin güven duygusu üzerinde karşılıklı etkileşim kapsamında yürütülmesi, yapılan çalışmanın önemini daha da artırmıştır. Çünkü etkileşim süreçlerinde duygu değerlendirmesi ve kullanımı söz konusu olduğundan, elde edilen bulgularda duygusal zekanın iş performansı üzerindeki etkisinin olduğu ve bu ilişki üzerinde algılanan örgütsel destek ile duygusal emeğin rolünün boyutları çerçevesinde etkisi bulunduğu görülmüştür. Yapılan çalışmalarda, değerlendirilen dört değişken ve yedi boyutun kendi aralarındaki ilişkilerini ele alan çok sayıda araştırmanın olmayışı nedeniyle, ortaya çıkan bulguların literatüre bu anlamda önemli bir katkı sağlayacağı düşünülerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the role of perceived organizational support and emotional labor in the effect of emotional intelligence on job performance in insurance companies. In order to realize this aim; 19,062 employees in 63 insurance companies, were taken as the population for the research in Turkey. Due to the pandemic in our country, the data forms were collected from 401 employees via online survey, and except two of the employees, 399 employees' information were used for data analysis by obtaining voluntary participation permission. The data; which were obtained through data collection tools, were analyzed by statistic package programs such as IBM-SPPS 26.0 (Statistical Packages for the Social Sciences), Process 4.0 for SPSS and AMOS 24. In the analysis of data; frequency distribution analyses, normality tests, reliability analysis, Pearson correlation analysis, t-tests, variance analyzes and confirmatory factor analyzes were performed. Conducting sector activities within the scope of mutual interaction on the sense of trust was increased the importance of the study. Because of the emotional evaluation and emotional usage in interaction processes, it was seen that emotional intelligence has an effect on job performance; and within this relationship, an effect was observed on perceived organizational support and the role of emotional labor. Due to the lack of many researches of four evaluated variables and seven dimensions' relations, the study has been completed considering that the findings will make important contribution to the literature.