Türk ve Irak hukukunda delil sistemi
The evidence system in Turkish and Iraqi law
  1. Tez No: 776524
  2. Yazar: MATEEN MOHAMEDZAKİ NOORULDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM ERCAN ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: civil procedure law, Turkish civil procedure law, Iraqi civil procedure law, evidence system in Turkish law, evidence system in Iraqi law
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
“Türk ve Irak Hukukunda Delil Sistemi”adlı yüksek lisans tezimizde Türk ve Irak hukukundaki delil sistemi ve delil araçları incelenmiştir. Medeni usul hukuku çok kapsamlı bir alan olduğu için medeni usul hukuku hakkında genel bilgiler verilerek çalışma, asıl konumuz olan delil sistemi ile sınırlandırılmıştır. Çalışmanın hem Türk hem de Irak hukukuyla ilgi olması çalışmaya ayrı bir önem katmaktadır. Karşılaştırmalı hukuk araştırmaları iki toplumun da yapısının anlaşılması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Medeni usul hukukunda delil sistemi, kendine has bir yer teşkil etmektedir. Dünya hukukunda da bu konuya kapsamlı bir yer verilmektedir. Delil sistemi birçok alanı kapsamaktadır. Bunun için bu konuyu farklı yönleriyle araştırıp incelemek delil sisteminin toplum içinde taşıdığı önemi gösterecektir. Toplum içerisinde birçok sorunun mevcut olduğu görülmektedir. Toplumlar bu sorunların adil bir şekilde çözülmesi için mahkemelere başvurmaktadır. Mahkemelerdeki duruşmalarda ve olaylarda deliller hakkın alınması için temel oluşturur. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde Türk ve Irak hukukundaki ispat kavramlarından bahsettik. İkinci bölümde Türk Medeni Usul Kanunu'nun tanımı, amacı ve kaynakları ele alınmıştır. Ayrıca Türk medeni usul hukukundaki delille ilgili hususlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Irak Medeni Usul Kanunu'nun tanımı, amacı ve kaynakları incelenmiştir. Türk delil sisteminde olduğu gibi Irak delil sistemine de detaylı bir şekilde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our master's thesis named“The Evidence System in Turkish and Iraqi Law”, the evidence system and evidence tools in Turkish and Iraqi law have been examined. Since the civil procedure law is a very comprehensive field, the study is limited to the evidence system, which is our main subject, by giving general information about the civil procedure law. The fact that the study is related to both Turkish and Iraqi law adds a special importance to the study. Comparative law studies are of great importance in terms of understanding the structure of both societies. Evidence system in civil procedure law constitutes a unique place. This issue is also covered extensively in world law. The evidence system covers many areas. For this reason, researching and examining this issue from different aspects will show the importance of the evidence system in society. It is seen that there are many problems in the society. Societies apply to the courts to solve these problems fairly. Evidence in court hearings and events is the basis for obtaining the right. Our study consists of three parts: In the first part, we talked about the concepts of proof in Turkish and Iraqi law. In the second part, the definition, purpose and sources of the Turkish Civil Procedure Law are discussed. In addition, matters related to evidence in Turkish civil procedure law are included. In the third chapter, the definition, purpose and sources of the Iraqi Civil Procedure Law were examined. As in the Turkish evidence system, the Iraqi evidence system is also given in detail.