İşletme yönetiminde yapay zeka kullanımı ve yönetici yetkinlikleri: Sanayi işletmeleri araştırması
Artificial intelligence in business management and managerial competencies: Industrial enterprises research
  1. Tez No: 776555
  2. Yazar: KHAYAL HAJİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Artificial intelligence, competency, managerial competencies, industrial enterprises
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, işletme yönetiminde yapay zekâ kullanımının yönetici yetkinliklerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada öncelikle literatür taraması yapılarak araştırmanın teorik modeli ve hipotezi belirlenmiştir. Literatüre bağlı olarak bağımlı ve bağımsız değişkenlere yönelik ölçekler belirlenmiş ve veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Bu kapsamda Konya ilinde imalat sanayisinde faaliyet gösteren ve basit tesadüfi yöntemle belirlenmiş 172 farklı işletmeden yüz yüze görüşme metoduyla 384 geçerli anket elde edilmiştir. Veriler; betimsel istatistik, açıklayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli yol analizi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar yapay zekânın yönetici yetkinlikleri üzerinde anlamlı fakat düşük etkisi olduğunu göstermiştir. Bu sonuç, işletmelerde yöneticilerin henüz yapay zekâ konusunda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmadıkları ve yapay zekayı yönetim süreçlerinde aktif kullanmadıkları şeklinde değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimler: Yapay zekâ, yetkinlik, yönetici yetkinlikleri, sanayi işletmeleri
Özet (Çeviri)
This research aimed to determine the effect of artificial intelligence on the managerial competencies of managers in business management. Firstly, the theoretical model and hypothesis of the research were determined by reviewing the literature. Based on the literature, the scales of independent variable and dependent variable were determined. A survey method was used to collect the data. In this context, 384 valid questionnaires were collected by using simple random sampling and face-to-face interview methods in Konya from 172 different manufacturing enterprises operating in Turkey. The data were analyzed by using descriptive statistics, explanatory factor analysis, and structural equation modeling path analysis techniques. The obtained results showed that the independent variable, artificial intelligence, had a significant but low effect on managerial competencies of managers in businesses. This result can be inferred that the managers in the enterprises do not have enough knowledge about artificial intelligence yet, and they do not use artificial intelligence actively in their management processes.