Ruhsal zekânın kariyer uyum yeteneği üzerindeki etkisi: Akademisyenler üzerine bir araştırma
The effect of spiritual intelligence on career adaptability: A research on academicians
- Tez No: 776562
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Zekâ, Ruhsal Zekâ, Kariyer, Kariyer Uyum Yeteneği, Akademisyen, Intelligence, Spiritual Intelligence, Career, Career Adaptability, Academicians
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmanın amacı, ruhsal zekânın kariyer uyum yeteneği üzerinde etkisinin var olup olmadığını tespit etmektir. Bir taraftan günlük problem çözmeyi, hedefe ulaşmayı kolaylaştırmak için ruhsal bilgilinin uyarlanabilir kullanımı olan ruhsal zekâ kavramı diğer taraftan gerçek problem çözme stratejilerini ve başa çıkma davranışlarını şekillendiren farklı tutumlar, inançlar ve yeterlilikler aracılığıyla belirlenen kariyer uyum yeteneği kavramları arasındaki etki düzeyini belirlemek merak uyandırıcı olmuştur. Belirlenen amaç doğrultusunda Selçuk Üniversitesi Fakülte ve Meslek Yüksek Okullarında görev yapmakta olan 540 akademisyene, anket yöntemi aracılığıyla değişkenlere ilişkin ifadeleri cevaplamaları istenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ruhsal zekâ ile kariyer uyum yeteneği arasında pozitif ve anlamlı, ruhsal zekâ ile kariyer uyum yeteneği alt boyutlarından güven, sorunlarla başa çıkma, kontrol, kaygı ve araştırma arasında pozitif ve anlamlı, ruhsal zekâ ile kariyer uyum yeteneği alt boyutu olan keşfetme arasında pozitif ancak anlamsız etkilerin olduğu bulgulanmıştır. Bunun yanında yapılan farklılık analizleri sonucunda ruhsal zekanın cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, yaş, kurumda çalışma süresi ve unvana; kariyer uyum yeteneğinin cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, yaş, kurumda çalışma süresi ve unvana göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is an effect of spiritual intelligence on the career adaptability. It has been interesting to determine the level of influence between the concept of spiritual intelligence, which is the adaptive use of spiritual knowledge to facilitate daily problem solving and reaching goals, on the one hand, and career adaptability concepts determined through different attitudes, beliefs and competencies that shape real problem-solving strategies and coping behaviors, on the other hand. In line with the determined purpose, 540 academicians working at Selçuk University Faculties and Vocational Schools were asked to answer the scale statements regarding the variables by using the questionnaire method. The obtained data were analyzed with SPSS 26.0 program. According to the results of the analysis, there is a positive and significant relationship between spiritual intelligence and career adaptability, a positive and significant relationship between spiritual intelligence and career adaptability sub-dimensions of trust, coping with problems, control, anxiety and research. However, insignificant effects were found. In addition, as a result of the difference analyzes made, the intelligence was determined by gender, marital status, education level, age, duration of work in the institution and title; It has been determined that career adaptability differs according to gender, marital status, education level, age, length of service in the institution and title.