Esenlik turizmi kapsamında manevi refah: Dinler arası bir karşılaştırma
Spiritual wellbeing within the context of wellness tourism: A comparison between religions
  1. Tez No: 776566
  2. Yazar: İSMAİL UZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Esenlik Turizmi, Manevi Refah, Bibliyometrik Analiz, Well-being Tourism, Spiritual Well-being, Bibliometric Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Esenlik turizminin geçmişi turizmin ortaya çıktığı dönem kadar eski sayılabilir. Esenlik turizminin daha önceleri kavramsal olarak farklı uygulamalar la var olması ama isminin net bir şekilde oluşması uzun zaman almıştır. Bu nedenle yurdumuzda da esenlik turizmi bir kavram karmaşasına girmiştir. Bu araştırmanın birinci bölümünde araştırmaya konu olan esenlik turizmi kavramı tanımlanmaya çalışılmış olup turizm türleri arasındaki konumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Son yıllarda isminin ancak netlik kazanması genel olarak var olan uygulamaların esenlik turizmi başlığı altında toplanmasına katkı sağlamıştır. Nitekim esenlik kelimesi geniş bir alanı kapsamasından dolayı bu alan da yapılan çalışmalar aynı zamanda diğer turizm faaliyetlerinin içerisinde yer almıştır. Esenlik kavramı adından da anlaşıldığı gibi yurdumuzda her kes tarafından anlaşılır bir kavram olup hemen hemen bütün turizm faaliyetlerinin sebeplerinden bir tanesidir. Well-being ismiyle anılan esenlik turizmi wellness kavramıyla da anılmış olup alternatif turizm faaliyetleri arasında genel olarak sağlık turizmi başlığı altında yer almıştır. Kutsal mekân ziyaretleri ise inanç turizminin başlığı altında değerlendirilmiştir. Bu araştırmanın ikinci bölümünde araştırmaya konu olan esenlik turizmi dini motivasyon kaynakları çerçevesinde ele alınıp manevi refaha etkisi konu edilmiştir. Bu çerçevede Esenlik turizmi öncelikli olarak tanımlanmaya çalışılmış olup alternatif turizm ve çeşitleri hakkında bilgiler verilmiştir. Manevi refahın beslendiği ana unsur olan din konusu açıklanmaya çalışılmış olup bir adı da selam kelimesiyle aynı kökten türeyen esenlik olan İslam dini konu edilmiştir. Yeryüzünde taraftar bulmuş yaygın inanışlar da incelenmiş olup onlar hakkında da bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Yaygın yeryüzü dinleri arasında manevi refaha en fazla önem veren ibadetleri ve dini ritüelleriyle insanların esen kalmalarını temin eden inanç araştırılmıştır. İki aşamalı olarak ele aldığımız tez çalışmamızın birinci aşaması nitel araştırma tekniklerinden literatür incelemesi yer almaktadır. İkinci aşaması ise araştırmanın üçüncü bölümünü oluşturmaktadır. Bu aşamada lisansüstü tezlerin incelenmesi sonucunda elde edilen verilerin bibliyometrik analiz sonuçları ve dinler arası bir karşılaştırma yapabilmemiz için içerik analizi gerçekleştirilmiştir. 2000-2022 Yılları arasında Ulusal Tez Merkezinde yayımlanmış“Esenlik Turizmi”,“Manevi Refah”,“Esenlik”,“Kutsal Mekân”,“İnanç Turizmi”terimlerini kapsayan tezler tarattırılmıştır. Elde edilen sonuçlar çeşitli parametreler çerçevesinde değerlendirilmiş olup elde edilen analiz bulguları bu araştırmada yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The history of well-being tourism can be considered as old as the period when tourism appeared. There were conceptually different applications of well-being tourism before, but it took a long time for its name to be clearly formed. For this reason, well-being tourism has entered into a concept confusion in our country as well. In the first part of this research, the concept of well-being tourism, which is the subject of research, has been tried to be defined and its position among the types of tourism has been tried to be Deciphered. In recent years, the fact that its name has only become clearer has contributed to the collection of existing practices under the title of well-being tourism in general. As a matter of fact, due to the fact that the word wellbeing covers a wide area, the studies carried out in this area have also taken part in other tourism activities. The concept of well-being, as understood from the name, is a concept that is understood by everyone in our country and is one of the reasons for almost all tourism activities. Well-being tourism, which is called well-being, has also been referred to with the concept of wellness and has been included under the title of health tourism in general among alternative tourism activities Dec. Visits to holy places have been evaluated under the heading of faith tourism. In the second part of this research, well-being tourism, which is the subject of research, is discussed within the framework of religious motivational sources and its impact on spiritual well-being is discussed. In this context, Welfare tourism has been tried to be defined as a priority and information about alternative tourism and its types has been given. An attempt has been made to explain the subject of religion, which is the main element that feeds spiritual well-being, and the Islamic religion, whose name is well-being, which derives from the same root as the word salam, has been discussed. The widespread beliefs that have found supporters on earth have also been examined and information about them has been tried to be given. Dec Jul A. The belief that gives the most importance to spiritual well-being among the widespread earth religions and ensures that people stay calm with their devotions and religious rituals has been investigated. The first stage of our thesis study, which we have discussed in two stages, includes literature review from qualitative research techniques. The second stage constitutes the third part of the research. At this stage, content analysis was carried out in order to Decipher the results of bibliometric analysis of the data obtained as a result of the examination of graduate theses and to make an interreligious comparison. Theses covering the terms“Wellbeing Tourism”,“Spiritual Decency”,“Well-being”,“Holy Place”,“Faith Tourism”published in the National Thesis Center between the years 2000- 2022 were scanned. The obtained results were evaluated within the framework of various parameters and the obtained analysis findings were included in our study.