Turizm bilgi sistemleri için tarihi ve kültürel envanterin çıkarılması ve Manavgat örneği
Historical and cultural inventory take out and Manavgat sample for tourism information systems
  1. Tez No: 167755
  2. Yazar: ÖMÜR ESEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZŞEN ÇORUMLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, ArcView ESRİ, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Tarihi Doku Bilgi Sistemi, GPS, Fotogrametri, Dijital Fotoğraf Makinesi, Manavgat, Side Antik Kenti, Vespianus Çeşmesi, Apollon Tapmağı, GIS, ArcView ESRI, Geographical Information Systems, Historical Texture Information Systems, GPS, Photogrammetry, Digital Photograph Machine, Manavgat, Side Antic City, Vespianus Fountain, Apollon Temple.
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TURİZM BİLGİ SİSTEMLERİ İÇİN TARİHİ VE KÜLTÜREL ENVANTERİN ÇIKARILMASI VE MANAVGAT ÖRNEĞİ Ömür ESEN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Özşen ÇORUMLUOĞLU 2005, 1 19 Sayfa Jüri : Prof.Dr. Cevat İNAL Yrd. Doç. Dr. Özşen ÇORUMLUOĞLU Yrd. Doç. Dr. Güîgün ÖZKAN Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) günümüzde konuma dayalı her türlü grafik ve tanımlayıcı bilgiyi entegre ederek kullanıcıya sunan bilgi-teknoloji tabanlı bir bilgisistemidir. Birçok sahada uygulama alanı bulan CBS, ülkemizde de yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Mevcut uygulamalar neticesinde yararları daha da iyi görülerek anlaşılacak olan CBS'nin, ülkemizde özellikle kamu kurumlarınca kullanılarak diğer sektörlere örnek olması gerekmektedir. Bu çalışmada ülkemizdeki tarihi ve kültürel eserleri kayıt altında tutan kurumların kullanımına yönelik "Turizm Bilgi Sistemleri İçin Tarihi ve Kültürel Envanterin Çıkarılması ve Manavgat Örneğf oluşturulması üzerinde durulacaktır. Bu kapsamda örnek bir turizm alanına bu örneğin uyarlanması sunulacaktır. Bu çalışma için Antalya İlinin, Manavgat İlçesi uygulama alanı seçilmiştir. Bu amaçla ilk olarak bölgeyi temsil eden haritalar taranarak sayısal ortama aktarılmış ve böylece taranan haritalar bilgi sistemine altlık yapılmıştır. Side Müze Müdürlüğünden, Manavgat İlçesine ait tespit edilmiş tarihi alanlara ait dokümanlar temin edilmiştir. Aynı zamanda Manavgat İlçesi ile ilgili edebiyat taraması yapılarak çalışma için gerekli sözel bilgilere ulaşılmıştır. Bu sözel bilgiler arasında Side Müze Müdürlüğü tarafından tespiti yapılmamış alanların belirlenmesi için Magellan Sporttrak El GPS aleti kullanılarak ölçümler yapılmıştır. GPS ile elde edilen 6°lik coğrafi koordinatlar, çalışma sırasında kullanılan harita altlıklarının 1: 25 000 lik (6°) olmasından dolayı aynen kullanılmıştır. Fotogrametrik üç boyutlu değerlendirmede kullanılacak resimlerin çekimi için Pretec DC 4311 sayısal (dijital) fotoğraf makinesi kullanılmıştır. Bu çalışmadaki kullanılan üç boyutlu modelin oluşturulmasında Antalya İlinin, Manavgat İlçesinde bulunan tarihi Side Antik Kentinde bulunan Vespianus Çeşmesi ve Apollon Tapmağının resimleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Master Thesis HISTORICAL AND CULTURAL INVENTORY TAKE OUT AND MANAVGAT SAMPLE FOR TOURISM INFORMATION SYSTEMS Ömür ESEN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodezi & Photogrammetry Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Özşen ÇORUMLUOGLU 2005, 119 Page Jury : Prof.Dr. Cevat İNAL Assis. Prof. Dr. Özşen ÇORUMLUOGLU Assis. Prof. Dr. Gülgün ÖZKAN Geographical Information Systems (GIS) is information systems and is a medium that provides an entegrated information from variety of graphics and descriptiveIV information to users benefit of GIS can be applied to variety of application areas, people begin using it lots in several places in Turkey, GIS will be understood when it is used widely and with the increase in application with the use of public Works. This will be a good sample for other sectors. This work were maked imaging“Historical and Cultural Inventory and Manavgat Sample for Tourism Information Systems”project form for swagger that its mission is registered and protected historical and culturel places. This extent were presented one example in tourism field. Therefore, we selected Manavgat district of Antalya city for working place. Firstly maps, which containe to working place, scanned and transfered to digital format and in this way scanned maps became based on information systems. Literature document assuranced from Side Museum Management. At the same time literature document read and found necessary feature information for working. Among feature informations were determined nondefinig place that Side Museum Management did not define this places and were used GPS device of Magellan Sporttrak and measured coordinates. Geographical coordinates were used in Project, because working maps were had 1: 25 000 scale (6°). Pretec DC 4311 digital photograph machine were used in Project for photogrammetric 3D evaluation work. We used Vespianus fountain, it places Side antic city of Manavgat county of Antalya city, photographs for 3D form model.