Kurumsal itibarın işveren marka çekiciliği üzerine etkisi: Bilişim sektöründe bir araştırma
The effect of corporate reputation on employer brand attractiveness: A research in the IT sector
  1. Tez No: 776580
  2. Yazar: MELİKE SEÇİL KALE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET AKDÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kurumsal itibar, işveren markası, işveren marka çekiciliği, mevcut ve potansiyel işgücü, bilişim sektörü, corporate reputation, employer brand, employer brand attractiveness, current and potential workforce, IT sector
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüz dünyasında hızlı ve kolay bir şekilde yaygınlık kazanan teknoloji ile birlikte işletmelerin sektörlerinin lideri olabilmeleri ve sürdürülebilir rekabet avantajı kazanabilmelerinde kurumsal itibar ve işveren markası kavramları ön plana çıkmaktadır. İşletmelerin maksimum verim alabilmelerinde faaliyetleri, değerleri ve davranışları ile itibarlı algılanmaları ve nitelikli işgücünü organizasyona çekerek elde tutmalarını sağlayacak güçlü bir işveren markasına sahip olmaları önem taşımaktadır. Kurumsal itibar, biliş yoluyla algısal bir boyut kazanarak, kurumun dış ve iç paydaşlarla ilişkilerinin ve sürdürülebilirliğinin lehine veya aleyhine bir etki yaratan, kurumun varlığına yüklenen farklı perspektiflerden değerleri ortaya koymaktadır. İşveren markası kavramı ise, iş başvurusunda bulunan potansiyel işgücünün ve mevcut işgücünün zihninde bir işveren ilgisi yaratan ve onları kuruma katılmaya veya kurumda kalmaya istekli kılan tüm faydaları ifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı, kurumsal itibar ve boyutlarının, işveren marka çekiciliği ve boyutları üzerindeki etkilerini ortaya koymak, potansiyel çalışanların demografik özelliklerine göre işveren marka çekiciliği ve kurumsal itibar algıları açısından farklılık gösterip göstermediğini tespit etmektir. Çalışma bu amaçla, bilgiyi yöneten, etkili kullanabilen, donanımlı ve yetenekli işgücüne oldukça ihtiyaç duyan, işgücü devir hızı oldukça yüksek bilişim sektöründe gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, kurumsal itibarın, işveren marka çekiciliği ile pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişkisi olduğu, kurumsal itibarın, işveren marka çekiciliğini pozitif yönde orta düzeyde etkilediği, kurumsal itibar boyutlarının, işveren marka çekiciliği boyutları üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, bilişim sektöründen katılımcıların cinsiyet, yaş, mesleki deneyim ve aynı kurumda çalışma süresi özelliklerine göre kurumsal itibar ve işveren marka çekiciliği algılarının farklılaştığı saptanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, işletmelerin hedef potansiyel işgücünün algılarına yönelik hareket ederek, işveren markasını ve itibarını şekillendirmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Corporate reputation and employer brand concepts have become primary concepts for businesses to become the leader of their sectors and to gain sustainable competence advantage in today's world with the technology gaining a expansion fast and easy. It is important that for businesses to get maximum efficiency, to be perceived as reputable with their actions, values and behaviours and attracting qualificated workforce to the organisation and to have a employer brand that will hold this force at hand. Corporate reputation, earns a impact of favour or disfavour to corporate's external and internal stakeholders' relationships and sustainability by gaining a perceptional dimension through cognition, exhibits the value by different perspectives imputative to the corporation's being. Employer brand, defines the potential workforce that applies for the job, creating a employer interest on existing workforce and what makes them willing to; joining the corporation or staying at the corporation. The point of this study is to put forth the impacts of corporate reputation and its sizes, employer brand attractiveness and its sizes, detecting if it makes a difference from the point of view of employer brand attractiveness and corporate reputation perceptives according to demographic attributes of potentional workers. Study, with this purpose, was put on work at IT sector which manages information and can use it effectively, needs qualified and talented workforce highly and has a quite high workforce cycle speed. As a result of the research, it was concluded that; corporate reputation, has a mildly meaningful positive relation with employer brand attractiveness, employer brand attractiveness is positively affected in a mild level by corporate reputation and corporate reputation sizes has an effect on employer brand attractiveness' sizes. Additionally, it was determined that according to gender, age, occupational experience and the time of working at the same corporation participants from IT sector's perceptions of corporate reputation and employer brand attractiveness differentiated. The findings acquired by the study, it is important that businesses act towards the workforce's potentional perceptions in terms of shaping employer brand and reputation.