Ebru sanatçısı İbrahim Mustafa Vuslat Noyan Güven'in hayatı ve eseleri
The life and works of marbling artist İbrahim Mustafa Vuslat Noyan Güven
  1. Tez No: 776587
  2. Yazar: SELCAN NUR AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KUNDURACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: İ.M.V. Noyan Güven, Gelenek, Ebru Sanatı, Umay Ana, Türk Motifleri, I.M.V. Noyan Güven, Traditional, Art of Marbling, Umay Ana, Turkish Motifs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sanat; insanın varoluş yolculuğunda keşfettiklerini yansıtma çabasıdır. İnsanın öz geçim kaynaklarını temin ettikten sonra içine gireceği arayış gönül telini dillendirecek eylemler olacaktır. Bu eylemler ne içindi? Bilinen zamandan da evvel güzel neydi? Bu çalışmada İ.M.V. Noyan Güven'in, Ebru eserleri ve hayatı içerisinde bu soruların yanıtları aranmıştır. 1973 yılında Horasan/Erzurum'da dünyaya gelen ilkokul ve lise öğreniminden sonra Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü, Halı Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalını tamamlayan sanatçının hikâyesi bu dönemin ardından başlamaktadır. 2002 yılında Hayrettin Yangöz Hoca ile tanışması ile“Ebru Dönemi”başlar. Ebru Sanatını doğal malzemeden el ile üretime kadar tüm incelikleri ile öğrenir. Hocasından aldığı müsaade ile kendi öyküsünü yazmaya başlar. Bu tez içerisinde incelenen eserlerin çözümlenmesinde gelenekten aldığı kuvvet ve ilham ile günümüzü harman edip geleceğe sunduğu eserlerin anlam derinlikleri ortaya konmuştur. Ebru murakka tekniği ile yaptığı çalışmalarda iç dünyasındaki yansımaları Umay Ana imgesi ve Türk motifleri ile yansıtan Sanatçı aynı zamanda toplumsal, sosyal ve evrensel konulardan esinlenerek Ebru Sanatında yeni bir ortam oluşturmuştur. Seriler halinde hazırladığı çalışmalarını bir öykü dizisi halinde izleyicisine sunmaktadır. Bu çalışmada Ebru sanatı hakkında temel bilgilendirme sonrasında Sanatçının hayatı anlatılmış, çalışmaları, yayınları ve birebir yapılan röportaj eklenmiştir. Son olarak eserleri arasından seçilen 13 çalışma fotoğraflanarak incelenmiş ve değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Art; it is an attempt to reflect what people has discovered in their journey of existence. The search that a person will enter into after providing livelihoods will be actions that will voice its heartstring. What were these actions for? What was beautiful thing even before the known time? In this study, the answers to these questions were sought in the marbling art works and life of I.M.V. Noyan Güven. The story of the artist, who was born in Horasan/Erzurum in 1973, completed the Atatürk University Fine Arts Faculty, Traditional Turkish Handicrafts Department, Carpet Rug and Old Fabric Patterns Department after primary and high school education, begins after this period. In 2002, the“Marbling Period”begins when he meets the master Hayrettin Yangöz. He learns the art of marbling with all its subtleties from natural materials to manual production.With the permission of his master, he starts to write his own story.In the analysis of the works examined in this thesis, the depth of meaning of the works presented to the future by blending the strength and inspiration from the tradition with the present has been revealed. Reflecting the reflections in his inner world with the image of Umay Ana and Turkish motifs in his works with the marbling muraqqa technique, the artist also created a new environment in the Art of Ebru by being inspired by communal, social and universal issues. He presents his works prepared in series to the audience in the form of a series of stories. In this study, after the basic information about marbling art, the life of the artist was explained, his works, publications and one-to-one interviews were added. Consequently, 13 studies selected among his works were photographed, examined, and evaluated.