Farklı vücut sıvılarında sirküle miRNAs ekspresyon profillerinin anevrizma prognozunda etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the role of circulating miRNAs expression profiles in different biofluids in aneurysm prognosis
- Tez No: 776586
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLHAN ARTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: İntrakranial anevrizma, Subaraknoid kanama, Sirküle miRNA, Biyomarker, Intracranial aneurysm, Subarachnoid hemorrhage, Circulating miRNA, Biomarker
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Başlık: Farklı vücut sıvılarında sirküle miRNA ekspresyon profillerinin anevrizma prognozuna etkisinin değerlendirilmesi. Amaç: Bu çalışmada, sirküle miR-29a, miR-126, miR-200a-3p, miR-451a, miR146a-5p, miR-1297, miR-27b-3p ve miR-502-5p'nin ekspresyon seviyeleri incelenerek, hasta ve kontrol bireylerindeki ekspresyon profillerinin karşılaştırılması, rüptüre ve rüptüre olmayan olgulardaki miRNA durumunun saptanması, olgularda bu miRNA'ların prognostik öneminin değerlendirilmesi, kanın non-invaziv yaklaşım için kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Yöntem: İA tanısı alan 12 SAK geçiren olgunun beşinci gününde alınan kan ve BOS'u, 12 SAK geçirmeyen olgunun kanı ve 14 kontrol bireyin kan ve BOS örnekleri incelenmiştir. Real-Time PCR yöntemi ile sekiz sirküle miRNA'nın ekspresyon seviyeleri incelenmiştir. Bulgular: SAK geçiren hasta ile kontrol grubu bireylerin kan örneklerinin karşılaştırılmasında, miR-29a, miR-200a-3p, miR-451a, miR-1297, miR-502-5p ve BOS örneklerinin karşılaştırılmasında, miR-126, miR-200a-3p, miR-451a, miR-146a-5p, miR29a ve miR-27b-3p'nin anlamlı farklılıkları gözlenmiştir. SAK geçiren ve geçirmeyen hastaların kan örneklerinin karşılaştırılmasında miR-126, miR-200a-3p, miR-451a ve miR502-5p ekspresyonları açısından anlamlı farklılıklar saptanmıştır. aSAK hastaların kan örneklerinde modifiye rankın skalası karşılaştırıldığında, miR-451a'nın ekspresyonu önemli derecede anlamlı bulunmuştur. SAK geçiren vakaların kan ve BOS örneklerinin karşılaştırılmasında miR-126, miR-29a, miR-146a-5p ve miR-27b-3p'nin anlamlı farklılıkları saptanmıştır. Sonuç: Kan-BOS miRNA karşılaştırmasında, İA hastaların kan örneklerinde sirküle miRNA'ların ekspresyon farklılığının saptanması ve hasta ile kontrol gruplarının ayırt etme güçlerinin yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu da hastalığın prognozunda potansiyel bir non-invaziv biyomarker olarak kullanılabileceklerini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Title: Evaluation of the role of circulating miRNAs expression profiles in different biofluids in aneurysm prognosis. Aim: In this study, it is aimed to compare the expression profiles of circulating miR-29a, miR-126, miR-200a-3p, miR-451a, miR-146a-5p, miR-1297, miR-27b-3p and miR-502-5p between patients and controls, determine the differences in miRNA expressions in ruptured and unruptured cases, blood-CSF miRNA comparison and evaluate the usability of blood for non-invasive approach. Methods: Blood and CSF collected on day 5 after the onset of subarachnoid hemorrhage from 12 patients with IA, blood from 12 patients without SAH, CSF and blood specimens from 14 persons who had no neurological disease. Expression levels of miRNAs were examined by using the RT-PCR method. Results: Comparing the blood samples of patients with SAH and control groups, significant difference were found in miR-29a, miR-200a-3p, miR-451a, miR-1297 and miR-502-5p. Comparing CSF samples of patients with SAH and control group, significant differences were observed in miR-126, miR-200a-3p, miR-451a, miR-146a-5p, miR-29a and miR-27b-3p. Comparison of blood samples from patients with ruptured and unrupturd IA revealed significant differences in miR-126, miR-200a-3p, miR-451a and miR-502p-3p expressions. Comparing the mRS in blood samples of patients with aSAH, the expression of miR-451a was found to be significantly different. MiR-126, miR-29a, miR-146a-5p and miR-27b-3p were found to be significantly different in comparison of blood and CSF samples of cases with SAH. Conclusions: In the blood-CSF miRNA comparison, it was observed that the expression differences of circulating miRNAs were detected in the blood samples of IA patients and their power to distinguish between the patient and control groups showed high sensitivity and specificity. This suggests that they can be used as a potential non-invasive biomarker in the prognosis of the disease.