Leep ve konizasyon yapılan hastalarda postoperatif cinsel disfonksiyonun araştırılması ve işlem sonrası psikolojik değişikliklerin incelenmesi
Evaluating postoperative sexual dysfunction andfluctuated mood of patients who undergo leep andconization
  1. Tez No: 776620
  2. Yazar: EMRE ARIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR TURGUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGÜL DEMİRÇİVİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Leep/Konizasyon, Cinsel Disfonksiyon, Servikal Kanser, Leep/Conization, Sexual Dysfunction, Cervical Cancer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
LEEP VE KONİZASYON YAPILAN HASTALARDA POSTOPERATİF CİNSEL DİSFONKSİYONUN ARAŞTIRILMASI VE İŞLEM SONRASI PSİKOLOJİK DEĞİŞİKLİKLERİN İNCELENMESİ Amaç: Servikal Intraepitelyal Neoplazi (CIN) tanısı almış hasta grubuna uygulanan leep ve konizasyon operasyonlarının hastaların postoperatif cinsel disfoksiyonun ve psikolojik değişikliklerin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 01.01.2021 / 12.09.2022 tarihleri arasında İstanbul Göztepe Prof. Dr Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Leep / konizasyon yapılan 100 hasta ile görüşülerek operasyon sonrası cinsel Arizona Sexual Experience Scala (ASEX) ve Beck Anksiyete Ölçeği anketlerini cevaplamaları istendi. Leep / konizasyon operasyonu geçiren hastalara; poliklinik takipleri sırasında çalışma açıklayıcı ve anlaşılır bir dille anlatılarak ve alınan ayrıntılı onam formunun ardından sorulan anket sorularıyla çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılmayı onaylayan hastalara Arizona cinsel yaşantılar ölçeği ve Beck anksiyete ölçeği kullanılarak hastalardan alınan bilgiler doğrultusunda leep / konizasyon işleminin; hastalarda cinsel disfonksiyona sebep olup olmadığını ve hastalarda oluşturduğu ruhsal değişiklikleri ortaya koymak amaçlanmıştır. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 37,91±3,73 olup anket cevapları ayrı ayrı ve total skor olarak hesaplandığında preoperatif ve postoperatif cevaplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark izlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: Serviks kanser tarama çalışmalarının ilerlemesi ile prekanseröz servikal lezyonların tanı ve tedavi imkanları artmaktadır. Leep / Konizasyon ameliyatı, servikal prekanseröz lezyonların tanı ve tedavisinde önemli bir cerrahi prosedürdür. Bu çalışmada leep / konizasyon işleminin hastalarda cinsel disfonksiyona neden olmadığı ve postoperatif psikolojik değerlendirmede herhangi bir etkisi olmadığı sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
EVALUATING POSTOPERATIVE SEXUAL DYSFUNCTION AND FLUCTUATED MOOD OF PATIENTS WHO UNDERGO LEEP AND CONIZATION Objective: The purpose of this study was to evaluate the effect of leep / conization surgery on the sexual disfunction and psychological symptoms of patients with Cervical Intraepitelyal Neoplazi (CIN). Material and method: Between 01.01.2021 / 12.09.2022, 100 patients were interviewed in İstanbul Göztepe Prof. Dr Süleyman Yalçın City Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic and were asked to respond to post-operative Arizona Sexual Experience Scala (ASEX) and Beck psicological questionnaires. Patients who have leep / conization operation; The study was included in the study by explaining the study in an explanatory and understandable language during the outpatient follow-ups, and by asking questions after the detailed consent form was obtained.In line with information obtained from the patients who approved to participate in the study, leep / conization procedure; It is aimed to reveal whether it causes sexual dysfunction in patients and to reveal the mental changes it creates in patients Results: The mean age of the patients was 37,91±3,73, when the questionnaire responses were calculated separately and as a total score, no statistically significant difference was observed between the preoperative and postoperative responses (p>0,05). Conclusion: With the spread of cervical cancer screening applications, diagnosis and treatment rates of precancerous lesions are increasing. Conization surgery is an important surgical procedure for both diagnosis and treatment of these lesions. In this study, the conization operation was found to have no effect on patients' sexual function and psychological symptoms.