Kayseri ilinde tasarım spektral ivme katsayılarının DBYBHY 2007 ve TBDY 2018 yönetmeliklerine göre karşılaştırılması
Comparison of design spectral acceleration coefficients according to DBYBHY 2007 and TBDY 2018 regulations in Kayseri province
  1. Tez No: 776631
  2. Yazar: ŞEYDA ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI BEKİR KARA, DOÇ. DR. ALİ BOZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Tasarım Spektral İvme Katsayısı, Deprem, Kayseri, Design Spectral Acceleration Coefficients, Earthquake
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Deprem, ülkemizde yol açtığı can ve mal kayıpları göz önüne alındığında çok ciddi hasarlara neden olan en önemli doğal afetlerden birisidir. Depremin yıkıcı etkilerini minimize etmek amacı ile alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması adına sürekli çalışmalar yapılmıştır. Bu tez çalışması kapsamında, Kayseri İlinin Melikgazi, Kocasinan ve Talas ilçelerinde yapılmış olan zemin etüt çalışmalarından elde edilen veriler kullanılarak belirlenen zemin sınıfları ile kısa periyot tasarım spektral ivme katsayısı (SDS) ve 1.0 saniye periyot için tasarım spektral ivme katsayısı (SD1) Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY 2018) ve Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY 2007)'ye göre karşılaştırılmıştır. Tezin amacı, elde edilen zemin sınıfları ile tasarım spektral ivme katsayılarının iki yönetmeliğe göre azalış-artış ilişkisi belirlenip Kayseri il haritasında yer verilerek yorumlanmaktır. Sonuç olarak, Melikgazi, Kocasinan ve Talas ilçelerinde 3,5 ve 10 katlı yapı tasarımları yapılmış ve bu yapılara etkiyen taban kesme kuvvetleri elde edilmiştir. TBDY 2018 ve DBYBHY 2007'ye göre kısa periyot tasarım spektral ivme katsayısı ve 1.0 saniye periyot için tasarım spektral ivme katsayılarının değişimleri dikkate alınarak spektral ivme katsayılarındaki değişimin yapıların kesme kuvvetleri üzerindeki etkileri yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Earthquake is one of the most important natural disasters that cause very serious damages, considering the loss of life and property in our country. Continuous studies have been carried out in order to determine and implement the measures to be taken in order to minimize the destructive effects of the earthquake. Within the scope of this thesis, the soil classes determined by using the data obtained from the ground survey studies carried out in Melikgazi, Kocasinan and Talas districts of Kayseri Province, and the short period design spectral acceleration coefficient (SDS) and the design spectral acceleration coefficient for 1.0 second period (SD1) Turkey Building Earthquake It has been compared according to the Regulation (TBDY 2018) and the Regulation on Buildings to be Constructed in Earthquake Zones (DBYBHY 2007). The aim of the thesis is to determine the decrease-increase relationship between the obtained soil classes and the design spectral acceleration coefficients according to the two regulations and to interpret them by placing them on the Kayseri city map. As a result, 3.5 and 10-storey building designs were made in Melikgazi, Kocasinan and Talas districts and base shear forces acting on these structures were obtained. According to TBDY 2018 and DBYBHY 2007, the effects of the changes in the spectral acceleration coefficients on the shear forces of the structures were interpreted by considering the changes in the short period design spectral acceleration coefficient and the design spectral acceleration coefficients for the 1.0 second period.