Re-thinking urban vitality of suburban settlements: A case of Kayseri İldem
Banliyö yerleşimlerinin kentsel canlılığını yeniden düşünmek: Kayseri İldem örneği
- Tez No: 776728
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ASILİSKENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Canlılık, Banliyö, Kaliteli Yapılı Çevre, Kayseri, İldem, Urban Vitality, Suburban, Quality of Built Environment, Kayseri, İldem
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abdullah Gül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Kentsel canlılık kavramı sürdürülebilirlik, sağlıklı kentler, kaliteli yapılı çevre gibi birçok kavramı kapsayan ve insanla ilgili olan her kent parametresiyle ilişkilendirilebilen yaşamı temsil eden bir kavramdır. Kentsel canlılık kavramı kent merkezi ve tarihi alanlarla ilişkilendirilse de literatürde yeni yeni banliyölerle ilişkili çalışmalara rastlanmaktadır. Bu çalışma kentlerin yaşamı için göz ardı edilemeyecek öneme sahip olan banliyölerin gelişimini ele alıp kentsel canlılıkla ilişkilendirilerek literatürdeki boşluğu tamamlamayı amaçlamıştır. Bu tez Kayseri kentinin İldem Banliyösün 'deki baskın doku olan ve İldem'i temsil eden dört yapı grubu örnek vaka olarak seçilmiştir. Banliyö koşulları göz önüne alınarak kentsel canlılık şartları yeniden düşünülmüştür. Yeni kentsel canlılık şartları yapılı çevrenin kalitesi uygulamalarının araçları ve kentsel canlılık kavramının ana odağı olan insan boyutunu içermektedir. İldem Banliyösü için oluşturulan kentsel canlılık koşulları haritalar ve planlar yardımıyla resmedilmiştir. Kentsel canlılığın ve yapılı çevreyi sayısal verilerle ifade etmek yerine resmederek banliyölerindeki hayat ve kentsel canlılık anlatılmak istenmiştir. Bu kapsamada İldem Banliyösü ile incelenen temel araştırma problemi göz önüne alındığında kentsel canlılık kavramı yalnızca kent merkezlerinde değil banliyölerde de ele alınmalı ve kaliteli fiziksel çevre ve sosyal etkileşimini destekleyen kent mekânları yaratılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Urban vitality is a concept that represents urban life and encompasses many urban concepts such as sustainability, healthy cities, and quality-built environment that can be associated with every urban parameter related to humans. Although urban vitality is associated with the city center and historical areas, studies related to recent suburban are encountered in the literature. This study aims to fill the gap in the literature by addressing the development of suburbs, which have undeniable importance for the life of cities, and associating them with urban vitality. In this thesis, four-building groups representing İldem, which are the dominant patterns in the İldem Suburb of Kayseri city, have been chosen as a case study. According to the suburban conditions, urban vitality conditions have been reconsidered. The new urban vitality conditions include the tools of the quality of the built environment practices and the human dimension, which is the focus of the concept of urban vitality. The urban vitality conditions created for İldem Suburb, these suburbs have been illustrated with maps and plans. Instead of expressing the urban vitality and the built environment with numerical data, have been aimed to describe the life and urban vitality in the suburbs by illustrated them. In this context, reconsidering the basic research problem examined through İldem Suburb. The concept of urban vitality should be addressed not only in city centers but also in suburbs, and urban spaces should support the quality-built environment and social interaction.