Siyasal imaj yönetimi bağlamında sosyal medya kullanımı: 2019 İstanbul yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu örneği
The use of social media in the context of political image management: Ekrem İmamoğlu review in İstanbul local elections 2019
- Tez No: 776738
- Danışmanlar: PROF. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İmaj, Siyasal İmaj Yönetimi, Sosyal Medya, 2019 İstanbul Yerel Seçimleri, Ekrem İmamoğlu, Political Image, Political Image Management, Social Media, 2019 Istanbul Local Elections, Ekrem İmamoğlu
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Yaşanan teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı yenilikler, geleneksel iletişim yöntem ve araçlarına alternatifler oluşturmakta ve haliyle bu gelişim iletişim sürecini ve buna paralel olarak iletişim temelli yönetim süreçlerini de değiştirmektedir. Her alanda olduğu gibi bu değişimden siyasal iletişim süreçleri ve bu süreç kapsamında yer alan siyasal imaj yönetimi de etkilenmektedir. Günümüzün teknolojik bir yeniliği olarak öne çıkan sosyal medya, siyasi aktörlere mekan ve zaman sınırlandırması olmadan bir çok insanla anlık, hızlı ve çift yönlü etkileşim imkanı sunmaktadır. Ayrıca, kendilerini tanıtma, bilgi aktarımı, destekçi bulma ve kendilerine sempati duyan kişilerin motivasyonunu artırma gibi hedeflerine ulaşmada önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Dahası, hedef kitlenin görüş ve düşüncelerini içeren geri bildirimlerle, beklentileri belirleyip bu kapsamda bir siyasal imaj yönetimi gerçekleştirmekte ve bu beklentilere uygun bir siyasal imaj oluşturabilmektedirler. Siyasal imaj yönetiminde sosyal medyanın kullanımıyla birlikte siyasal adayın daha çok ön plana çıktığı ve aday merkezli kampanyaların giderek daha çok ağırlık kazandığı görülmektedir. Sosyal medyada siyasal aday ile seçmen arasında gerçekleşen“takip”leşmenin, sanal bir ilişki oluşturarak aday imajının kolaylıkla alımlanmasına neden olduğu ve bu imajın seçmenin oy verme davranışı noktasında bir“halo etkisi”oluşturduğu varsayılabilir. Bu varsayımdan hareketle bu çalışmada siyasal imaj yönetiminde sosyal medya kullanımı konu edinilmekte ve 2019 İstanbul Yerel Seçimleri sürecinde Ekrem İmamoğlu örneğinin irdelenmesi amaçlanmaktadır. Çoğu seçmen tarafından tanınmamasına rağmen sosyal medya üzerinden yürütülen siyasal imaj yönetimiyle çeyrek asra yakın sağ/muhafazakâr ideolojik temel üzerine kurulu partilerin elinde bulundurduğu İstanbul belediye başkanlığını CHP -ya da diğer bir ifadeyle Millet İttifakı- adayı İmamoğlu'nun kazanmış olması bu çalışmayı önemli hale getirmektedir. Araştırma kapsamında 1 Mart-1 Nisan 2019 ila 22 Mayıs-24 Haziran 2019 tarihleri aralığında İmamoğlu'nun Instagram ve YouTube resmi hesaplarındaki paylaşımları incelenerek veriler toplanmıştır. Instagram hesabındaki veriler içerik analizi, YouTube hesabındaki veriler ise göstergebilimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Millet İttifakı'nı oluşturan partilerin geri planda bırakılarak tamamen aday odaklı bir siyasal imaj yönetiminin gerçekleştirildiği ve bu çerçevede İmamoğlu'na ilişkin samimi, doğal, halktan biri, istekli, kararlı bir siyasal imaj oluşturulmaya çalışıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The innovations brought about by technological developments create alternatives to traditional communication methods and tools, this development, in turn, naturally changes the communication process in parallel to communication-based management processes. As it is with every field, political communication processes and political image management within the scope of this process are also affected by this change. Social media, which stands out as a technological innovation of our contemporary world, offers political actors the opportunity of instant, fast and two-way interaction with many people without the limitation of space and time. In addition, it provides important facilities in achieving their goals such as introducing themselves, transferring information, finding supporters and increasing the motivation of those who sympathize with them. Furthermore, they can determine the expectations with the received feedback containing the views and thoughts of their target audience, and perform a political image management within the scope of this to try to create a political image in accordance with these expectations. With the use of social media in political image management, it is observed that the political candidate comes to the fore of the campaign and candidate-centered campaigns gain more weight. It can be assumed that the“following”between the political candidate and the voter in the social media creates a virtual relationship, causing the candidate's image to be easily received , and this image creates a“ halo effect”at the point of the voter's voting behavior . Based on this assumption, this study focuses on the use of social media in political image management and aims to examine the example of Ekrem İmamoğlu during the 2019 Istanbul Local Elections. Despite not being known by most of the voters, the fact that the CHP - or in other words the 'Nation Alliance' - candidate İmamoğlu was elected as the mayor of Istanbul, which was held by parties of the right/conservative ideological basis for nearly a quarter of a century, thanks to political image management carried out over social media sets this study as significant. Within the scope of the research, data were collected by examining İmamoğlu's posts on Instagram and YouTube between 1 March-1 April 2019 and 22 May-24 June 2019. The data on the official Instagram account was analyzed by content analysis method, and the data on the official YouTube account was analyzed by semiotic analysis method. According to the findings, it has been determined that a completely candidate-oriented political image management has been carried out by leaving the parties forming the Nation Alliance in the background, and within this framework, a sincere, natural, popular, willing, determined political image of İmamoğlu has been tried to be created.