C32 izomerlerinin ve endohedral yapılarının teorik incelenmesi
Theoretical analysis of C32 isomers and its endohedral structures
  1. Tez No: 776739
  2. Yazar: SELMA AKBURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ BÜYÜKMUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fulleren, DFT, Bağ Mertebesi, Moleküler Yüzey Analizi, Sınır Orbitaller, Fullerene, DFT, Bond Order, Molecular Surface Analysis, Frontier Orbitals
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, C32 fullerinin izomerleri ve en kararlı izomerin bazı endohedral yapıları meta-GGA fonksiyoneli TPSS ile incelenmiştir. İzomerlerin geometrileri optimize edildikten sonra enerjileri karşılaştırılarak en kararlı izomer belirlenmiştir. Bütün izomerlerin optimum yapıları için değişik metotlarla yük dağılımları, bağ mertebeleri ve yüzey parametreleri hesaplanmıştır. Ayrıca en kararlı 4. izomerin içerisine ikinci periyot elementlerinin diatomik homonükleer molekülleri ve ikinci periyot elementlerinin bazılarının monoatomik iyonlarının hapsedilmesi sonucunda oluşan endohedral yapılar incelenmiştir. Bu endohedral yapılar optimize edilerek yük dağılımı, bağ mertebeleri ve yüzey özellikleri açısından karşılaştırmalar yapılmıştır. Özellikle içine bir iyon ve molekülün hapsedilmesi sonucunda yüzey alanındaki, hacimdeki ve kafesi oluşturan C atomları arasındaki yük polarizasyonları, bağ mertebeleri ve bağ uzunluklarındaki değişimler incelenerek yorumlanmıştır. Endohedral yapı oluşumuna bağlı olarak kafesteki C-C bağlarının uzadığı ve bağ mertebelerinin genel olarak azaldığı görülmüştür. Bazı endohedral yapıların termodinamik olarak kararlı bazılarının ise kararsız olduğu bağlanma enerjisi hesaplanarak bulundu. Endohedral yapıların çoğunun HOMO-LUMO aralığı boş fullerene nazaran daha küçük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, isomers of C32 fullerene and some endohedral forms of its most stable isomer have been examined by using meta-GGA functional TPSS. After optimization of the isomers, most stable one was determined comparing their energies. Using different methods, charge distribution, bond orders, and surface parameters were calculated for all the isomers. In addition, endohedral forms of the most stable isomer with the diatomic molecules and monoatomic ions of second period elements were analyzed and these structures were compared considering charge distribution, bond order and surface properties. Especially the changes in surface area, volume, charge polarizations, bond orders and bond length on the cage upon endohedral structure formation with ion and molecule were analyzed. Upon the formation of endohedral structure C-C bond lengths of the cage increase as their bond orders decrease generally. Some of endohedral structures were found to be thermodynamically stable. Again HOMO-LUMO gap values of most of the endohedral structures were found to be less than empty fulleren's.