Dünyada ve Türkiye'deki halkla ilişkiler meslek örgütlerinin web sitelerinin diyalojik iletişim düzeylerine yönelik bir araştırma
A research on the dialogical communication levels of public relations professional organizations websites in the world and Turkey
  1. Tez No: 776742
  2. Yazar: ŞEVİN ALAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Diyalojik İletişim, Halkla İlişkiler, Dialogic Communication, Public Relations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler hayatın birçok alanını etkilemiştir. Halkla ilişkiler uygulamalarının da bu değişimlere uyum sağlaması kaçınılmaz olmuş ve dijital bir platforma taşınmıştır. Geçmişten günümüze dek halkla ilişkiler alanı için birçok tanım yapılmıştır. Yıllarca kurumu tanıtmak ve kurumun faaliyetlerini halka kabul ettirmek için bir araç olarak tanımlanan halkla ilişkiler 20. Yüzyılın son çeyreğinde yeni bir bakış acısı olan ilişkisel perspektifi benimsemiştir. İlişkisel perspektif, kurum ile paydaşları arasında karşılıklı ve kalıcı ilişkilerin tesis edilmesini savunmaktadır. İlişkisel perspektifin günümüzdeki en güçlü temsilcisi olarak“diyalojik ilişki”yaklaşımı karşımıza çıkmaktadır. Diyalojik iletişim teorisi, kurum ile paydaşları arasında diyalog temelli ilişkilerin kurulması ve sürdürülmesi fikriyle şekillenmektedir. Günümüzde en önemli mecra olan internet, kurumlara diyalojik iletişimin kurulmasında çok ciddi fırsatlar sunmaktadır. Ancak her ne kadar internet taraflar arasında karşılıklı etkileşime imkân tanıyor olsa da gerçek anlamda bir diyalojik iletişim, kurumların kendilerini bu yeni ortamın interaktif özelliğine göre kurgulamasıyla mümkün olabilir. Günümüzde hemen hemen her kurumun web sitesi bulunmaktadır. Fakat internetin sunduğu fırsatlardan yararlanabilmek için bu web sitelerinin kurumlar tarafından hem biçimsel hem de içeriksel olarak doğru kullanılıyor olması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı son yıllarda halkla ilişkiler alanında ön plana çıkan diyalojik iletişimin, halkla ilişkiler meslek örgütleri tarafından internet ortamında nasıl ve ne düzeyde uygulandığını saptamaktır. Çalışma kapsamında Global Allianceve Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği'ne (IPRA)üye olan halkla ilişkiler meslek örgütlerinin web sitelerinin diyalojik iletişim düzeyleri incelenmiştir. Sonuç olarak halkla ilişkiler meslek örgütlerinin web sitelerinin diyalojik iletişim düzeylerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Developments in new communication technologies have affected many areas of life. It was inevitable for public relations practices to adapt to these changes and moved to a digital platform. From past to present, many definitions have been made for the field of public relations. In the last quarter of the 20th century, public relations which has been defined as a tool to promote the institution and have its activities accepted by the public, has adopted a relational perspective which is a new perspective. The relational perspective argue that the formation of mutual and permanent relationships between the institution and its stakeholders. The“dialogical relationship”approach emerges as the strongest representative of the relational perspective in these days and age. Dialogical communication theory is shaped by the idea of make out and maintaining dialogue-based relations between the institution and its stakeholders. The internet, which is the most important medium today, offers very serious opportunities to institutions in establishing dialogic communication. However, although the internet allows for mutual interaction between the parties, a real dialogic communication can only be possible if the institutions construct themselves according to the interactive feature of this new environment. Every institution almost has a website today. However, in order to take advantage of the opportunities offered by the internet, these websites must be used correctly both formally and contextually by the institutions. The aim of this study is to determine how and at what level dialogic communication, which has come to the fore in the field of public relations in recent years, is applied by public relations professional organizations in the internet environment. Within the scope of the study, the dialogic communication levels of the websites of the public relations professional organizations that are members of the Global Alliance and the International Public Relations Association (IPRA) were examined. As a result, it has been seen that the dialogic communication levels of the websites of public relations Professional organizations are low.