Reality TV show programları bağlamında mahremiyetin teşhiri: 'Esra Erol'da' ve 'Müge Anlı İle Tatlı Sert' örneği
Exposure of privacy in the context of reality TV show programmes: Example of 'Esra Erol'da' and 'Müge Anlı ile Tatlı Sert'
- Tez No: 776752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETEM ZİNDEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Reality Shows, Types of Shows, Privacy, Voyeurism, Müge Anlı ile Tatlı Sert, Esra Erol'da, Content Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
21. yüzyılın popüler kitle iletişim aracı olan televizyon, sihirli bir kutu ve insan kovanı olarak tanımlanmaktadır. Kendinden önce var olan bütün teknolojik yenilikler ve sanatsal etkinliklerden beslenen bu icat, insan hayatının başköşesinde konumlandırılmıştır. Çeşitli formatlar bağlamında oluşturulan iletiler, görsel anlatı çerçevesinde programlaştırılarak tüketime açık hale getirilmiştir. Zamanla hayatın vazgeçilmez bir parçası olan bu icat, aileler için özel bir öneme sahip olmaya başlasa da mahrem konu ve bilgilerin çeşitli amaçlarla kullanıldığı bir mecraya dönüşmüştür. Televizyon aracılığıyla birtakım mahrem bilgiler, özellikle Reality Showların ham maddesi haline gelmiştir. Gerçek dünyanın sorunlarına eklemlenerek kültürel bir etkileşim zemini yaratan bu program türü; yapısı itibariyle mahremiyet, röntgencilik, teşhircilik gibi konular üzerinden gözetim kültürü bağlamında kamuoyu tutumlarını da değiştirmiştir. Çalışmada; özel hayatın gizliliği konusunda yaratılan çatlakların, meydana gelmiş olayların, çözüm aşamasında bireylerin özlük haklarına karşı oluşturulan ihlallerin, özel konu ve durumların teşhiri noktasında, bireylerin gönüllü olmaları bağlamında Reality Show programlarının mahremiyet ile ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Kavramsal çerçevesi program türleri, Reality Show ve mahremiyet gibi konular üzerinden kurulan çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada ATV ekranlarında yayınlanan“Esra Erol'da”ve“Müge Anlı ile Tatlı Sert”adlı Reality Show programlarının 21 Mart 2021 tarihli bölümlerinde geçen toplam yedi olay örgüsü, belirlenen kategoriler üzerinden mahremiyetin boyutları bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Television, the popular mass media of the 21st century, is defined as a magic box and a human hive. This invention, fed all the technological innovations and artistic activities that existed before it, is positioned at the center of human life. Messages created in the context of various formats were programmed within the framework of visual narrative and made available for consumption. This invention, which has become an indispensable part of life over time, has become a medium where private matters and information are used for various purposes, although it has started to have particular importance for families. Through television, some private information has become the raw material of reality shows. This type of program creates a cultural interaction ground by being articulated with the problems of the real world; Due to its structure, it has also changed public attitudes in the context of surveillance culture through issues such as privacy, voyeurism, and exhibitionism. This study; It is aimed to reveal the relationship between Reality Show programs and privacy in the context of individuals' volunteering, at the point of displaying the cracks created in the privacy of private life, the events that have occurred, the violations against the personal rights of individuals during the resolution stage, the particular issues and situations. The content analysis method is used in the study, whose conceptual framework is based on topics such as program types, Reality Show, and privacy. In this direction, a total of seven plots in the episodes of the Reality Show programs“Esra Erol'da”and“Muge Anlı ile Tatlı Sert”broadcast on ATV screens on March 21, 2021, were examined in the context of the dimensions of privacy through the determined categories.