Akut iskemik priapizm modelinde klorojenik asitin iskemireperfüzyon hasarı üzerine olası koruyucu etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of possible protective effects of chlorogenic acid on ischemic reperfusion injury in an acute ischemic priapismmodel
  1. Tez No: 776751
  2. Yazar: SERDAR ALPARSLAN BOSTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RASİN ÖZYAVUZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKE ONUR KAZAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Priapizm, Klorojenik asit, Reperfüzyon hasarı, Priapism, Chlorogenic acid, Reperfusion injury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş: Peniste oluşan iskemik priapizm durumda venöz obstrüksiyon ve korpus kavernozum içerisinde staz meydana gelmektedir. Müdahalede geç kalınması durumda ise bu, kavernozal düz kaslarda nekroz, irreversibl korporal fibrozis ve erektil disfonksiyona yol açabilmektedir. Birbiriyle ilişkili birçok mekanizma sonucu devam eden süreçte priapizm sonlanır ve iskemi reperfüzyon hasarı oluşur. Klorojenik asit, iyi bilinen polifenol bileşiklerden biri olup, hücrelerin oksidatif strese karşı serbest radikallerin zararlı etkilerinden korunmasına veya detoksifikasyonunun sağlannmasına ve çeşitli işlev bozukluklarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. Kahve çekirdeklerinde doğal biçimde bulunan antioksidan özelliği kuvvetli bileşenlerdir. Amaç: Sıçanlarda oluşturulan penil iskemi-reperfüzyon modelinde uygulanan klorojenik asitin, priapizm+reperfüzyon hasarı üzerine olası olumlu etkilerinin histolojik ve biyokimyasal açıdan değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışmada Spraque Dawley tipi, 350-400 gr ağırlığında toplam 18 adet erişkin erkek rat kullanılmıştır (3 grup; her bir grupta 6 rat; kontrol, priapizm+reperfüzyon, priapizm+ reperfüzyon+klorojenik asit). Alınan penektomi materyalinde doku TOS, TAS, OSI, GSH, MPO, GRP78, ATF6, CHOP, MDA, SOD, GPx seviyelerindeki değişiklikler ile sakrifiye edilen ratlardan alınan penis dokusunun histolojik özellikleri (kavernöz sinüs konjesyonu, inflamatuvar hücre infiltrasyonu, tunika albugineada ayrılma ve/veya hemoraji) değerlendirilmiştir. Bulgular: Biyokimyasal veriler içerisinden istatistiksel olarak anlamlı bulunan değer; doku GRP78' dir. Çalışmamızda histolojik veriler açısından istatistiksel olarak anlamlı bulunan veri ise tunika albugineada oluşan ayrılma ve/ veya hemoraji olarak izlenmiştir. Sonuç: Klorojenik asitin, priapizm/ reperüzyon durumunda dokularda oluşabilecek biyokimyasal ve histolojik hasarı engellemede etkili olabileceği kanısı uyanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction In the case of ischemic priapism in the penis, venous obstruction and stasis in the corpus cavernosum occur. Delay in the treatment, may lead to necrosis of cavernous smooth muscles, irreversible corporal fibrosis and erectile dysfunction. As a result of many interrelated mechanisms, priapism ends in the ongoing process and ischemia reperfusion damage occurs. Chlorogenic acid is one of the well-known polyphenol compounds, which helps to protect cells from the harmful effects of free radicals against oxidative stress or to provide detoxification and prevent various dysfunctions. The antioxidant properties found naturally in coffee beans are strong components. Objective It is aimed to evaluate the possible positive effects of chlorogenic acid on priapism+reperfusion injury in a penile ischemia-reperfusion model created in rats from a histological and biochemical point of view. Materials and Methods: In this experimental study, a total of 18 adult male rats of the Spraque Dawley type, weighing 350-400 g, were used (3 groups; 6 rats in each group; control, priapism+reperfusion, priapism+ reperfusion+ chlorogenic acid). Changes in tissue levels of TOS, TAS, OSI, GSH, MPO, GRP78, ATF6, CHOP, MDA, SOD, GPx in the penectomy material taken and histological characteristics of the penis tissue taken from the sacrificed rats (cavernous sinus congestion, inflammatory cell infiltration, separation and/or hemorrhage in the tunica albuginea) were evaluated. Findings The value found to be statistically significant from biochemical data is tissue GRP78. In our study, the data that were statistically significant in terms of histological data were for separation and/ or hemorrhage values in the tunica albuginea. Result It has been concluded that chlorogenic acid may be effective in preventing biochemical and histological damage that may occur in tissues in case of priapism/reperfusion.