Domates bakteriyel solgunluk hastalığı'nın kimyasal ve biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması
Investigation of chemical and biological fighting possibilities of tomato bacterial wild disease
  1. Tez No: 776753
  2. Yazar: HATİCE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM AYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tomato, Bacterial Wilt, Microbial Fertilizer, Disinfectant, Biological Control
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis'in neden olduğu Bakteriyel Solgunluk Hastalığı ekonomik anlamda domates bitkilerinde önemli ürün kayıplarına neden olmaktadır. Bu yüksek lisans çalışmasında bu hastalıkla mücadelede çevre dostu mikrobiyal gübreler (SS-Stomafix, Bio-Ag ve SS-Süper Root), iki dezenfektan (klordioksit ve hidrojen peroksit) ve domateste ruhsatlı bir bakırlı preparatın Kocide (%35 Metalik bakıra eşdeğer bakır hidroksit) domates bitkilerinde baskılayıcı etkisi cam serada saksı denemesiyle araştırılmıştır. Ayrıca bu uygulamaların domates yeşil aksamındaki toplam bakteriyel floraya etkisi de ortaya konmuştur. Bu uygulamalar arasında, 14 farklı antagonist bakteri türünü içeren bir biyolojik mücadele ürünü olan Bio-Ag, Bakteriyel Solgunluk Hastalığı'nı %51.07 oranında baskılayarak en etkili ve en başarılı uygulama olarak belirlenmiştir. Bunu takiben, SS-Süper Roots ve SS-Stomafix uygulamaları da etkili diğer uygulamalar olarak belirlenmiş ve hastalık sırasıyla %35.70 ve %35.17 oranında baskılanmıştır. Bakır hidroksit, klordioksit ve hidrojen peroksit uygulamaları ise pozitif kontrolle aynı grupta bulunduğundan etkisiz uygulamalar olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak mikrobiyal gübrelerin domates bitkilerinde Bakteriyel Solgunluk Hastalığı'nın biyolojik mücadelede kullanılma potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelime: Domates, Bakteriyel Solgunluk, Mikrobiyal Gübre, Dezenfektan, Biyolojik Mücadele
Özet (Çeviri)
Bacterial Wilt Disease caused by Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis causes significant crop losses in tomato plants in economic terms. In this master's study, environmentally friendly microbial fertilizers (SS-Stomafix, Bio-Ag and SS-Super Root), two disinfectants (chlorine dioxide and hydrogen peroxide) and a licensed copper preparation in tomato were used in Kocide (35% copper hydroxide equivalent to metallic copper) in this disease control. The suppressive effect on tomato plants was investigated with a pot experiment in a glass greenhouse. In addition, the effect of these preparations on the total bacterial flora in tomato green parts was also revealed. Among these applications, Bio-Ag, a biological control product containing 14 different types of antagonist bacteria, was determined to be the most effective and most successful application by suppressing Bacterial Wilt Disease with a 51.07% rate. Following this, SS-Super Roots and SS-Stomafix applications were determined as other effective applications and the disease was suppressed by 35.70% and 35.17%, respectively. Copper hydroxide, chlorine dioxide and hydrogen peroxide applications were evaluated as ineffective applications since they were in the same group as the positive control. As a result, it was determined that microbial fertilizers have the potential to be used in the biological control of Bacterial Wilt Disease in tomato plants.