Blok tabanlı öğretim programının bilişsel olmayan girişimcilik yetkinlikleri üzerine etkililiğinin incelenmesi
An investigation of efficacy of block based curriculum upon non-cognitive entrepreneurship competences
- Tez No: 776755
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÜÇÜKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: girişimcilik, yetkinlik, bilişsel olmayan girişimcilik yetkinlikleri, blok tabanlı öğretim programı, tasarım odaklı düşünme yaklaşımı, entrepreneurship, competence, non-cognitive entrepreneurship competences, block based curriculum, design focused thinking approach
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 352
Özet
Amaç: Araştırmada, blok tabanlı öğretim programının ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin bilişsel olmayan girişimcilik yetkinlikleri üzerine etkililiğini incelemek amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırma nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem araştırması kullanılmıştır. 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Kars'ta resmî bir ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Ölçme araçlarının geliştirilmesinde yer alan çalışma grubunu Kars ilinde resmî bir ortaokulda öğrenim gören 562 öğrenci oluşturmaktadır. Blok tabanlı öğretim programının uygulama aşamalarında ise okulda var olan yedi 6.sınıftan iki tanesi amaçlı örnekleme yoluyla araştırma grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmanın veri toplama araçları bilişsel olmayan girişimcilik yetkinlik ölçeği, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlüklerinden oluşmaktadır. Araştırmanın nicel veri analizi için bilişsel olmayan girişimcilik yetkinlik ölçeğine açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, deney ve kontrol grupları için ise Levene testi, bağımsız örneklemler t testi ve iki faktörlü ANOVA yapılmıştır. Nitel veri analizi için ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlüklerine içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Nicel veri analiz bulgularından deney grubu öğrencilerinin ekip çalışması, yaratıcılık, belirsizlik toleransı ve genel bilişsel olmayan girişimcilik yetkinlik son test puanlarının kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı ölçüde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Nitel veri analiz bulgularında ise; öğrencilerin yaratıcılık, yenilikçilik, risk alma, proaktiflik, belirsizlik toleransı, öz yeterlik, empati, başarı ihtiyacı, ekip çalışması, ağları kullanma gibi bilişsel olmayan girişimcilik yetkinliklerinin olumlu düzeyde geliştiği, bilişsel olmayan girişimcilik yetkinliklerinde meydana gelen değişimin diğer yetkinlikleri etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca nicel veriler ve nitel veriler birlikte yorumlandığında ekip çalışması, yaratıcılık ve belirsizlik toleransı beceri ve tutumlarının deney grubu öğrencilerinde olumlu düzeyde geliştiği ortaya çıkmıştır. Sonuç: Tasarlanan blok tabanlı öğretim programının büyük ölçüde bilişsel olmayan girişimcilik yetkinlikleri üzerine etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bilişsel olmayan girişimcilik yetkinliklerinin birbiriyle etkileşim içinde olduğu ve blok tabanlı öğretim programının uygulama sürecine yönelik bakışın oldukça olumlu olduğu ortaya konulmuştur. Araştırma tasarım odaklı düşünmenin öğrencilerin bilişsel olmayan girişimcilik yetkinliklerini geliştirmeye katkı sağlayan bir yaklaşım olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır. Araştırmadan elde edilen diğer bir sonuç ise nitel sonuçların nicel sonuçları doğruladığıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to investigate the efficacy of block based curriculum upon non-cognitive entrepreneurship competences of 6th grade secondary school students. Method: Mixed method in which is used both qualitative and quantitative method, was used in the study. This study was implemented in the secondary school, Kars at 2021-2022 education year. The sample group of the data collection instruments consisted of 562 students studying in the secondary school, Kars. Two 6th grade class, from seven 6th grade classes, was chosen according to purposeful sampling method for the sample in the implementation sections of block based curriculum. The data collection instruments of this study included in non-cognitive entrepreneurship competence scale, semi-structured interview form and students' diaries. Exploratory and confirmatory factor analysis for the quantitative data from non-cognitive entrepreneurship competence scale, Levene test for experimental and control groups, independent samples t-test and two factor ways ANOVA were used for quantitative analysis. Content analysis for semi-structured interview form and students' diaries was used for qualitative analysis. Findings: It is found out that the post-test scores of the students in the experimental group were higher significantly than the scores of the students in the control group in terms of team work, creativity, uncertainity tolerance and general non-cognitive entrepreneurship competence. According to qualitative data analysis findings, the students have developed in a positive way in terms of creativity, innovativeness, taking risk, proactivity, uncertainity tolerance, self-competence, empathy, the need for success, team work and using networks etc, and moreover, it is determined that the changes in the non-cognitive entrepreneurship competences have had effect upon the other competences. However, the students in the experimental group have developed in a positive way in terms of team work, creativity and uncertainty tolerance skills and attittudes according to both qualitative and quantitative data analysis. Result: The desinged block based curriculum is found out to have effect mainly upon non-cognitive entrepreneurship competences. Moreover, non-cognitive entrepreneurship competences have been in interaction with each other and also it is determined that the perspective about the practice process of block based curriculum was positive. This study has found out that desing focused thinking contributed to the students for developing their non-cognitive entrepreneurship comptences. Another result obtained from the research is that the qualitative results confirm the quantitative results.