Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının işbirlikli öğrenmeye yönelik tutumu
Social studies teacher candidates' attitudes towards cooperative learning
- Tez No: 776794
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Öğretmen Adayları, İşbirlikli Öğrenme, Tutum, Social Studies, Teacher Candidates, Cooperative Learning, Attitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının işbirlikli öğrenmeye yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Çalışma grubunu 2022/2023 eğitim öğretim yılı Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören kolay ulaşılabilir örneklem seçme yöntemi ile belirlenen 202 4.sınıf sosyal bilgiler öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri işbirlikli öğrenmeye yönelik tutum ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel programlar aracılığıyla analiz edilmiştir. Analizlerde bağımsız gruplar t testi ile bağımsız gruplar ANOVA testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, yaşadığınız yer değişkeninde ilçe lehine, işbirlikli öğrenmeyi biliyor musunuz? değişkeninde evet lehine, eğer cevabınız evet ise meslek hayatınızda yer vermeyi düşünüyor musunuz? değişkeninde evet lehine, eğer cevabınız evet ise sosyal bilgilerde ağırlıklı olarak hangi konularda yer vermeyi düşünüyorsunuz? Değişkeninde tarih lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Cinsiyet, yaşadığınız aile türü, kardeş sayısı, aile gelir düzeyi, herhangi bir işte çalışıyor musunuz? değişkenleri arasında ise anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the attitudes of social studies teacher candidates towards cooperative learning. 2022/2023 academic year, the study group of Dokuz Eylül University, Buca Facuty of Education, Ege University, Faculty of Education, Yıldız Technical University, Faculty of Education determined with the method of selecting the sample 202 studying in easily accessible senior consists of social studies teacher candidates. The data of the research were collected with the attitude scale towards cooperative learning. The obtained data were analyzed through statistical programs. Independent groups t test and independent groups ANOVA test were used in the analyses. As a result of the analyzes made, do you know cooperative learning in favor of the district in the variable of where you live? in favor of yes in the variable, if the answer is yes, do you plan to take part in your professional life? in favor of yes in the variable, if your answer is yes, what topics do you intend to cover mainly in social studies? A significant difference was found in the variable in favor of the date. Gender, the type of family you live in, the number of siblings, the family income level, do you work in any job? Decisively, no significant differences were found between the variables.