Sosyal bilgiler ve Türkçe öğretmenlerinin ilköğretim 6. ve 7. sınıfta belirli gün ve haftalara ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
Evalvating the sights of social science and Turkish lessons teachers of special days and weeks in primary education
  1. Tez No: 205470
  2. Yazar: NURİ ŞİRİNGEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİYE ÇAĞIMLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Dersi, Belirli Gün ve Haftalar, Öğretmen Görüşleri, Değerlendirilmesi, Social Sciences and Turkish Lesons, Teacher?s Opinion, Evaluate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, Sosyal Bilgiler ve Türkçe öğretmenlerinin ilköğretim 6. ve 7. sınıftaBelirli Gün ve Haftalara ilişkin görüşlerini belirmek amacıyla yapılmış tarama modelinde biraraştırmadır.Araştırmanın çalışma evreni, 2005-2006 eğitim- öğretim yılında Adana ili Seyhan veYüreğir ilçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan Sosyal Bilgiler ve Türkçe Dersi'negiren öğretmenlerdir. Random (tesadüfi) örnekleme yöntemi ile seçilen 61 devlet okulu, 10özel okulda görev yapan 218 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmuştur.Bu çalışmada, araştırmacı tarafından Belirli Gün ve Haftaların amaçları doğrultusundageliştirilen anket formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Hazırlanan anketin önce pilotuygulaması yapılmış, Gerekli düzeltmeler yapılarak, örneklemde yer alan öğretmenlereuygulanmıştır. Anket formu 7 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğretmenlerin kişiselbilgilerini öğrenmeye yönelik 5 soru, ikinci bölümde Belirli Gün ve Haftaların amaçlarınailişkin 11 soru, üçüncü bölümde Belirli Gün ve Haftaların içeriğine ilişkin 9 soru, dördüncübölümde Belirli Gün ve Haftaların öğretim sürecine ilişkin 14 soru, beşinci bölümde BelirliGün ve Haftalarda düzenlenen etkinliklere ilişkin 2 soru, altıncı bölümde Belirli Gün veHaftaların değerlendirilmesine ilişkin 10 soru, yedinci bölümde Belirli Gün ve Haftalarayönelik önerilerin belirlenmesine ilişkin 6 soru, toplam 57 soru bulunmaktadır.Toplanan verilerin yorumlanmasında frekans ve % teknikleri kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, sonuçlar şu şekilde özetlenmiştir.1. Öğretmenlerin, BGH'nin öğrencilerin dersi yaşayarak öğrenmesine yardımcıolmadığını ifade ettikleri görülmektedir.2. Öğretmenlerin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik veÇocuk Bayramı, TBMM'nin açılması, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve SporBayramı gibi gün ve haftalarımız ile milli bayramlarımızın, gelenek vegöreneklerimizin toplumsal yaşayışımızdaki öneminin anlaşılmasına yardımcıolduğunu ifade ettikleri görülmektedir.3. Öğretmenlerin, Cumhuriyet Bayramı, Zafer Bayramı, Bulunulan şehrin KurtuluşGünü gibi gün ve haftaların yurt ve ulus sevgisinin gelişmesine yardımcı olduğunuifade ettikleri görülmektedir.4. Öğretmenlerin, Dünya Çocuk Günü, Birleşmiş Milletler Günü, İnsan HaklarıHaftası, NATO Günü, Dünya Kooperatifçilik Günü gibi gün ve haftalarınöğrencilerin barış, insan hakları ve kardeşlik konularıyla bilinçlenmesine yardımcıolmadığını ifade ettikleri görülmektedir.5. Öğretmenlerin, Kahramanlık Günleri, Türk Büyüklerini Anma Günü gibigünlerin, öğrencilere geçmişimiz hakkında bilgi ve tarihi değerlerinkazandırılmasında yardımcı olduğu ifade ettikleri görülmektedir.6. Öğretmenlerin, Dünya Çocuk Günü, Birleşmiş Milletler Günü, İnsan HaklarıHaftası, Nato Günü, Avrupa Günü gibi gün ve haftaların öğrencilerin uluslararasıilişki ve sözleşmelerdeki sorumluluklarımızı anlamasına yardımcı olmadığını ifadeettikleri görülmektedir.7. Öğretmenlerin, Kütüphaneler Haftasının öğrencilerin kütüphanelerineğitimimizdeki yerini ve önemini benimsemelerine yardımcı olmadığını ifadeettikleri görülmektedir.8. Öğretmenlerin, Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası, Dünya KooperatifçilikGünü, Enerji Tasarrufu Haftası gibi gün ve haftaların öğrencilerin ulusalekonomiyi ve tutumlu olma alışkanlığını yaşamlarıyla ilişkilendirerekanlamalarına yardımcı olmadığını ifade ettikleri görülmektedir.9. Öğretmenlerin, Türk Büyüklerini Anma Günü, Anneler Günü, Dünya ÇocukGünü, Kızılay Haftası, Yeşilay Haftası gibi gün ve haftaların öğrencilerde,büyüklerine küçüklerine ve tüm insanlığa sevgi ve saygı duyabilme alışkanlığınınkazanılmasına yardımcı olmadığını ifade ettikleri görülmektedir.10. Öğretmenlerin, Trafik Haftası, Çevre Koruma Haftası, Kütüphaneler haftası,Müzeler Haftası gibi gün ve haftaların öğrencilerde, trafik kurallarına uyma,çevreyi koruma kütüphane ve müzelerdeki kurallara uyma davranışlarınıngelişmesinde yardımcı olmadığını ifade ettikleri görülmektedir.11. Öğretmenlerin, Hayvanları Koruma Günü, Orman Haftası, Sakatlar Haftası gibigün ve haftaların öğrencilerin hayvanları ve ormanları koruma, sakat ve düşkünlereyardım etme duygularının gelişmesinde yardımcı olmadığını ifade ettiklerigörülmektedir.12. Öğretmenlerin, İlköğretim programında belirtilmiş olan Belirli Gün ve Haftaların,okul ve öğrenci yaşayışı ile ilgili etkinlikleri içerdiğini ifade ettiklerigörülmektedir.13. Öğretmenlerin, Belirli Gün ve Haftaların Türkçe dersinin ve Sosyal Bilgilerdersinin konularıyla yakından ilgili olduğunu ifade ettikleri görülmektedir.14. Öğretmenlerin, Belirli Gün ve Haftaların, ders konularının işlenişinde öğrencileriaktif kılacak etkinlikler içerdiğini ifade ettikleri görülmektedir.15. Öğretmenlerin, Belirli Gün ve Haftaların, yazılı kaynak, araç ve gereç kullanmayıgerektirdiğini ifade ettikleri görülmektedir.16. Öğretmenlerin, Belirli Gün ve Haftaların öğrencilerin yetişmelerine, sosyal yöndengelişmelerine ve öğrenmelerine katkıda bulunduğunu ifade ettikleri görülmektedir.17. Öğretmenlerin, Belirli Gün ve Haftaların amaçları ile Türkçe dersinin ve SosyalBilgiler dersinin amaçlarının örtüştüğünü ifade ettikleri görülmektedir.18. Öğretmenlerin, Belirli Gün ve Haftaların yıl boyunca Türkçe dersi içerisinde veSosyal Bilgiler dersi içerisinde sağlıklı yürütülemediğini ifade ettiklerigörülmektedir.19. Öğretmenlerin, Belirli Gün ve Haftalarda yapılacak olan etkinlikleri okulidaresinin belirlediği öğretmenlerin gerçekleştirdiğini ifade ettikleri görülmektedir.20. Öğretmenlerin, zümre toplantılarında BGH'ye değindiklerini ifade ettiklerigörülmektedir.21. Öğretmenlerin, BGH'ye yıllık planda yer verdiklerini ifade ettikleri görülmektedir.2. Öğretmenlerin, Türkçe ve Sosyal Bilgiler dersinde içerisinde bulunulan Gün veHaftalarla ilgili bir etkinlik gerçekleştirmek istendiğinde bu etkinliğin günlükplanda belirtildiğini ifade ettikleri görülmektedir.23. Öğretmenlerin, Türkçe ve Sosyal Bilgiler dersinde yıllık plan hazırlarken BGH'deişlenen konular ve düzenlenen etkinlikler için diğer branş öğretmenleri ile ( SosyalBilgiler, Türkçe, Fen Bilgisi, Matematik vb.) işbirliği yapıldığını ifade ettiklerigörülmektedir.24. Öğretmenlerin, okullarda Türkçe ve Sosyal Bilgiler derslerinin işlenişi sırasındaBGH' den yeterince yararlanılmadığını ifade ettikleri görülmektedir.25. Öğretmenlerin, BGH'yi Türkçe ve Sosyal Bilgiler dersi içerisinde kullanırkenokulların yazılı kaynaklar ve araç gereçler bakımından yeterli olmadığını ifadeettikleri görülmektedir.26. Öğretmenlerin, BGH'de okul yönetiminin öğretmenlere yeterince rehberliketmediğini ifade ettikleri görülmektedir.27. Öğretmenlerin, BGH'de gerçekleştirilen etkinliklerde okul ve aile işbirliğininsağlanmadığını ifade ettikleri görülmektedir.28. Öğretmenlerin, eğitimleri sırasında Türkçe ve Sosyal Bilgiler dersinde BGH'dennasıl yararlanabilecekleri hakkında herhangi bir ders almadıklarını ifade ettiklerigörülmektedir.29. Öğretmenlerin, BGH ile ilgili kurs ve seminerlere ihtiyaç duyduklarını ifadeettikleri görülmektedir.30. Öğretmenlerin, BGH'nin öğrencileri çeşitli yönleriyle tanımaya yardımcı olduğunuifade ettikleri görülmektedir.31. Öğretmenlerin, Okulların fiziki olanaklarının (yazılı kaynaklar, araç ve gereçleri,oda, sınıf, salon, uygulama bahçesi vb.) Belirli Gün ve Haftalara yönelikfaaliyetlerin yürütülmesi için yeterli olmadığını ifade ettikleri görülmektedir.32. Öğretmenlerin, öğrencilerin dönem sonunda ya da yıl sonunda notlarını belirlerkenöğrencilerin yıl içerisinde Belirli Gün ve Haftalarda gerçekleştirdikleri çalışmalarıgöz önünde bulundurduklarını ifade ettikleri görülmektedir.33. Öğretmenlerin, ünite planından, içerisinde bulunulan haftayı belirleyip, o haftanınhangi bilim dalıyla ilgili olduğunu tespit edip daha sonra ilgili öğretmendenhaftanın önemiyle ilgili bilgi aldıklarını ifade ettikleri görülmektedir.34. Öğretmenlerin, BGH kutlamalarında görev alacak öğrencilerin yetenekli öğrencilerolmasına öğretmenler tarafından dikkat edildiğini ifade ettikleri görülmektedir.35. Öğretmenlerin, BGH kutlamalarında yıl sonunda değerlendirmenin ilköğretimmüfettişleri tarafından yapıldığını ifade ettikleri görülmektedir.36. Öğretmenlerin, öğrencilerin dönem sonunda ya da yıl sonunda notlarını belirlerkenöğrencilerin yıl içerisinde BGH'de gerçekleştirdikleri çalışmaları göz önündebulundurduklarını ifade ettikleri görülmektedir.37. Öğretmenlerin, haftalık ders programı içerisinde BGH'nin kutlanmasına yönelikayrı bir ders saati ayrılması gerektiğini önerdikleri görülmektedir.38. Öğretmenlerin, BGH'de okul yönetiminin, diğer branş öğretmenlerinin ve velilerinilgisinin, yardımının ve rehberliğinin BGH'de verimi arttıracağını ifade ettiklerigörülmektedir.39. Öğretmenlerin, BGH de gerçekleştirilecek etkinlikler için okulda belirli bir oda yada sınıfın ayrılmış olmasının öğretmenlerin BGH'ye olan ilgisini arttıracağını ifadeettikleri görülmektedir.40. Öğretmenlerin, BGH içerisine yerleştirilmesi istenilen en önemli haftanın ŞehitÖğretmenler Haftası olduğunu ifade ettikleri görülmektedir.41. Öğretmenlerin, BGH içerisinden çıkarılması istenilen en önemli günün Nato Günüolduğunu ifade ettikleri görülmektedir.42. Öğretmenlerin, BGH' nin daha verimli kullanılabilmesi için sıradan kutlamalaryapılmaması, kutlamalarda teknolojinin daha fazla kullanılarak öğrencilerin dikkatodaklanmasının sağlanması gerektiğini ifade ettikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is a model search, which is done for the aim of defining the views ofSocial Science and Turkish teachers of ?Special Days and Weeks? in 6th and 7th grades ofprimary education.The study area of the search is the Social Science and Turkish lessons teachers whohave been working in the primary schools of Seyhan and Yüreğir towns of Adana city. 218teachers who have been chosen by random example testing from 61 government schools and10 private schools have done the of the research.In this study , the questionnaire which was developed according to the aims of SpecialDays and Weeks has been used as a data counter by the researcher. The questionnaire hadbeen put into practice, corrected and reapplied to the chosen teachers. It consists of 7 parts. Inthe first part, there are 5 questions for the teachers? personal information, in the second part.There are 11 questions about the aims of Special Days and Weeks, in the third part, there are9 questions about the contents of SPW*** , in the fourth part, there are 14 questions about theeducational procers of SDW, in the fifth part, there are 2 questions about the activities that areheld during SDW, in the sixth part, there are 10 questions of evalvating SPW and in theseventh part there are 6 questions of suggestions for SPW. There are 57 questions totally.Frequency and % techniques have been used while interpreting the data.The results are summarized according to the findings of the search below:1. It?s seen that teachers have mentioned that SPW don?t help students to learn thelesson lively2. Teachers have mentioned that our national days and weeks like 23 April-Children?sDay, the opening of TBMM, 19 May- Day of the Turkish Youth, help the studentsto understand the importance of our traditions in social life.3. Teachers have mentioned that, special days like the Turkish Republic Day, the Dayof victory, The Independence Day of cities in Turkey, help the build up nationalfeelings in children?s minds.4. Teachers have mentioned that, special days like the world children?s Day, UN day,Human Rights Week, day of NATO, help the children get conscious about humanrights and peac.5. Teachers have mentioned that special days like Heroism Days, RememberingImportant Turkish people give the students information about Turkish History andhelp them to understand the valves of Turkısh Natıon.6. Teacher have mentioned that special days and weeks like the world?s children?sDay, UN Day, the week of Human Rights, day of NATO, the European Day donthelp the students to understand our responsibilities in international relationshis andagreements.7. Teachers have mentioned that the Library Week don?t help the students tounderstand the importance of libraries in our educational system.8. Teachers have mentioned that the Thrift, investment and Turkish Goods week,World Society week, Energy Saving week, don?t help children to relate theNational Economy and being thrifty with themselves and understand theimportance of them.9. Teachers have mentioned that days and weeks like Remembering the importantTurkish People, Mothers Day, World?s Children Day, Kızılay week, Yeşilay weekdon?t help the children to respect younger or older people.10. Teachers have mentioned that the Traffic week, Greenpeace week, Library week,Museums week, don?t help the children to develop the habit of obeying the trafficrules, and the rules of libraries of museums.11. Teachers have mentioned that Animals Day, Forests Da yor the week of DisabledPeople don?t help the students feel like helping disabled people or taking care ofanimals or forests.12. Teachers have mentioned that the SPW that are mentioned in Primary SchoolsSchedule includes activities of school and student relationships.13. Teachers have mentioned that SDW are highly related to social science and TurkishLessons contents.14. Teachers have mentioned that SDW includes activites that make children active inthe lessons process.15. Teachers have mentioned that SDW require to use written materials.16. Teachers have mentioned that SDW help the students to improve their developmentof social activities.17. Teachers have mentioned that the aims of SDW are similar with the aims of socialscience and Turkish lessons.18. Teachers have mentioned that the aims of SDW activites are not held effectivelyenough in social science and Turkish lessons.19. Teachers have mentioned that the activites to be held during the SDW are definedby the school administration and applied by the teachers.20. It has been seen that the teachers pointed out BGH at meetings.21. It has been seen that the teachers put BGH in the yearly plan.22. the teachers stated that when they wanted to do an activity related to Secial Daysand Weeks in Turkish and Social sciences lessons,this activity had been stated inthe yearly plan.23. It has been seen that the teachers stated they coordinated with othercourses?teachers while they were doing yearly plan in Turkish and Social Sciencecourses for the activites and subjects designed sor SDW.24. It has been seen that the teachers did not use SDW during Turkish and SocialSiciences lessons.25. While the teachers were using BGH, they noticed that schools weren?t sufficient inthe written resources and means.26. It has been seen that the school administration didn?t give enough guidance to theteachers27. The teachers declared that there was no school-parents coordination in the activitiesdone in BGH.28. During their education, the teachers had no courses about how they could use BGHin Turkish and Social Sciences lessons.29. the teacher declared that they needed courses and seminars related to BGH.30. The teachers said that BGH helped them to understand the students in manydifferent aspects.31. The teachers stated that the phsical enviroment (ritten resources,tools,room,classroom, salon, etc.) in schools.32. The teachers stated that while they were evoluating students? term and end of yearremarks they considered their studies in SDW.33. The teachers stated that they found that week?s unit plan and decided which sciencefield it was about and then got information about the importance of the week.34. The teachers stated that they considered that the students who participated in SDWcelebrations should be talented.35. The teachers stated that the end of year evaluation of SDW were done by theprimary school inspectors.36. The teachers stated that they considered the activities the students had done atSDW during year while they were giving end of year remarks.37. It has been seen that the teachers suggested they should have given one hour for thecelebrations at SDW with in the weekly lesson plans.38. The teachers stated that school administration, teachers and the interest, help andguidance of parents would increase the output at SDW.39. The teachers stated that to place a room for the activities done at SDW wouldincrease the interest of teachers.40. The teachers stated that Martyr Teachers Week was the most importannt week tobe put in SDW.41. The teachers stated that NATO day is the most important day to be deleted.42. The teachers stated that by using technologiy in celebrations they would enablestudents?concentration in order to make SDW more useful.