Geri Dön

Abbâsi-Bizans ilişkilerinin Halife Me'mûn dönemine Etkisi

The effect of Abbasid-Byzantine relations on the period of Caliph Me'mûn

  1. Tez No: 776899
  2. Yazar: RAMAZAN GÜRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 150

Özet

Araplarla Bizanslıların ilişkileri çok eskilere dayanıyor olmakla beraber Müslüman Arapların Bizans İmparatorluğu ile ilk ilişkileri ise bu dinin peygamberi Hz. Muhammed döneminde başlamıştır. O devirde cereyan eden bu denli ikili ilişkiler onu takip eden Emevî ve Abbâsilerin eliyle süreklilik kazanmıştır. Özellikle İslâm -Bizans bağlamında ilişkilere bakıldığında Abbâsi halifelerinin bu konudaki başarısı ise her dönemde muhakkak ki farklılık göstermiştir. Abbâsi halifeleri içerisinde yıldızı daha küçük yaşta parlayan ve gençlik yıllarındaysa valilik gibi devletin üst kademelerinde görev alıp akabinde kardeşi ile girişmiş olduğu mücadeleyi de kendi lehide neticelendiren Halife Me'mûn, Abbâsi-Bizans ilişkilerinin de baş mimarları olmuştur. Me'mûn ile Bizans İmparatorları arasında vuku bulan ilişkiler ise çoğunlukla birbirini tamamlayıcı nitelikte olmuştur. Bir yandan elçiler aracılıgı ile askeri, diplomatik, ilişkiler kurarken diğer taraftan kültürel ve dini alanda münasebetleri sürdürmüştür. Me'mûn, V. Leon ve II. Mihail'le ilişkilerini dar çerceveye sığdırırken Bizans İmparatorları arasında önemli bir entelektül kimliğe sahip olan Theophilos'la bu ilişkilerine derinlik kazandırmıştır. Me'mûn'un çocukluk ve gençlik yıllarında almış olduğu eğitim tıpkı ömrünün sonuna doğru sıkı ilişki kurduğu akranı Theophilos gibi kendisine entelektül birikim kazandırmıştır. Bu birikimler onun halifelik süreciden gerçekleştirmiş olduğu eylemlere yansımış ve ilişkilerini bu birikim dogrultusunda neticelendirmiştir. 20 yıllık hükümdarlıgı boyunca Bizans ile döngüsel olarak gerçekleştirmiş olduğu bu denli ilişkiler kendi devrinde Abbâsi Devletine kazanımlar sağlamışken genel anlamda ise İslâm-Bizans ilişkilerine muhkem miraslar bırakmıştır.

Özet (Çeviri)

Although the relations of the Arabs and the Byzantines date back to ancient times, the first relations of the Muslim Arabs with the Byzantine Empire were the Prophet of this religion, Hz. It started in the time of Muhammad. Such bilateral relations that took place in that period gained continuity with the help of the Umayyads and Abbasids who followed him. When we look at the relations especially in the context of Islam and Byzantium, the success of the Abbasid caliphs in this regard has certainly differed in every period. Among the Abbasid caliphs, Caliph Me'mûn, whose star was shining at a young age and who took charge in the upper levels of the state such as the governorship in his youth, and who subsequently concluded the struggle with his brother in his favor, also became the chief architects of the Abbasid-Byzantine relations. The relations between Me'mûn and the Byzantine Emperors were mostly complementary to each other. On the one hand, he established military, diplomatic and relations through ambassadors, on the other hand, he maintained relations in the cultural and religious fields. Me'mûn, Leon V and II. While narrowing his relations with Mihail, he deepened his relations with Theophilos, who had an important intellectual identity among the Byzantine Emperors. The education that Me'mûn received during his childhood and youth gave him an intellectual background, just like his peer Theophilos, with whom he had a close relationship towards the end of his life. These accumulations were reflected in his actions during the caliphate process and he concluded his relations in line with this accumulation. During his 20-year reign, such cyclical relations with Byzantium provided gains to the Abbasid State in his own time, while in general terms, he left a strong legacy to the Islam-Byzantine relations.

Benzer Tezler

  1. ىلأتليف: أبواحلسن علي بن أيب الفرج بن احلسن البصري،وكانسنة956:ه١٦9١/م

    Al- Manaaqibil Abbasiyyah and AlMafaakhir, Al-Mustansiriya)) By Abu Al-Hasan Ali Bin Abi Al-Faraj Bin Al-Hassan Al-Basri, While He Was Alive, May God Have Mercy On Him, Until The Year: 956Ah / 1691Ad

    ABDULLAH KARATAŞ

    Doktora

    Arapça

    Arapça

    2022

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıIslamic University in Madinah

    İslam Tarihi Ana Bilim Dalı

    DR. HUSSAIN BIN HADI ALAWAJI

  2. Selçuklu çağında Trablusşam'da Ammâroğulları hâkimiyeti (462-502/1070-1109)

    Banū ʻAmmār's rule in tripoli during the Seljuk era (462-502/1070-1109)

    AHMED ALDAHROUJ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    TarihKırıkkale Üniversitesi

    Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM GÖKBÖRÜ

  3. Ermeni Aşot Krallığı ve Bizans ile ilişkileri

    Armenian Ashot Kingdom and relations with Byzantine

    DİLEK KIZTANIR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    TarihSelçuk Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET ALİ HACIGÖKMEN

  4. Vaspurakan Krallığı'nın siyasi tarihi

    Poli̇ti̇cal hi̇story of the Vaspurakan Kingdom

    DİLEK KIZTANIR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    TarihSelçuk Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET ALİ HACIGÖKMEN

  5. Abbâsî-Bizans ilişkileri bağlamında Mu'tasım Billâh'ın Ammûriye/Amorium fethi

    The conquest of Amorium by Mu'tasim Billah within the context of Abbâsîd-Byzantine relations

    HASAN VURAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    TarihBursa Uludağ Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAMİ ORUÇOĞLU