Productivity measurement in a small and medium-sized manufacturing company in Gaziantep
Gaziantep?te küçük ve orta ölçekli bir üretim firmasında verimlilik ölçümü
  1. Tez No: 77698
  2. Yazar: MURAT GÜLBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ÖZSABUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Verimlilik Ölçümü, Kısmi Verimlilik, Toplam-Faktör Verimliliği, Toplam Verimlilik. iv, Productivity Measurement, Partial Productivity, Total-Factor Productivity, Total Productivity m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET GAZİANTEP'TE KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ BİR ÜRETİM FİRMASINDA VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ GÜLBAY, Murat Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi. Prof. Dr. İsmail Hakkı ÖZSABUNCUOĞLU Eylül 1998, 99 sayfa Bu tezde, Gaziantep'te küçük ve orta büyüklükteki bir üretim firmasında verimlilik ölçümüne ait çalışma sunulmuştur. Orta ölçekli bir tekstil fabrikasının iki departmanında uygulama yapılmıştır. Bu çalışmanın temelini, verimlilik ölçümlerinin hesaplanmasında kullanılacak verilerin elde edilmesi oluşturmaktadır. Bunu sağlamak amacıyla, günlük üretim raporları düzenlenmiş ve Mayıs 1998 ayına ait veriler derlenmiştir. Verimlilik göstergelerinin üç ana çeşidi olan kısmi verimlilik, toplam-faktör verimliliği ve toplam verimlilik ölçümleri hesaplanmıştır. Dokümantasyon işlemlerini kolaylaştırmak ve gerekli verimlilik hesaplamalarını kolay elde edilebilmek için, Delphi 3.0 programlama dili ile bir program yazılmıştır. Bu programda gerekli veriler depolanıp derlenerek verimlilik hesaplamaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTIVITY MEASUREMENT IN A SMALL AND MEDIUM-SIZE MANUFACTURING COMPANY IN GAZİANTEP GÜLBAY, Murat M. S in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ismail Hakkı ÖZSABUNCUO?LU September 1 998, 99 pages In this thesis, a study on the productivity measurement in a small and medium- size manufacturing company is presented. An application is performed at two departments of a medium-size textile manufacturing company in Gaziantep. The ultimate motivation of this study is the data collection required in order to determine productivity measures. To achieve this, daily production reports are prepared and filled in May 1998. Three basic types of the productivity indicators; partial productivity, total-factor productivity, and total productivity measures are calculated. A computer program is written using Delphi 3.0 client/server programming language in order to prevent more paperwork and provide quick monitoring of the required productivity measures. Productivity measures are evaluated by storing and compiling all the data collected by the program.