Haddâd'ın el-Cevheretü'n-neyyire adlı eserinin ibadetler bölümünde İmam Şafiî'ye nispet edilen görüşlerin tahkiki
Examination of the views attributed to İmam Shafii in the worship section of Haddâd's work titled al-Jawharatu'n-nayyirah
- Tez No: 777031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HUZEYFE ÇEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Haddâd, el-Cevheretü'n-neyyire, İbadetler, İmam Şâfiî, Atıf, Hanefî Mezhebi, Kudûrî, el-Muhtasar, Haddād, al-Jawharat al-naiyyira, Worship Section, Imam Shāfi'ī, Reference, Hanafi School, al-Qudūrī, al-Muhtasar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Haddâd'ın el-Cevheretü'n-neyyire adlı eseri Hanefî mezhebindeki önemli eserlerden biridir. el-Cevheretü'n-neyyire, Haddâd'ın Kudûrî'nin el-Muhtasar isimli eserine yazmış olduğu şerh olan es-Sirûcü'l-vehhâc'ın muhtasarıdır. Haddâd, el-Cevheretü'n-neyyire'de Şâfiî mezhebinin kurucusu olan İmam Şâfiî'ye birçok yerde atıflar yapmıştır. Bu çalışmada Haddâd'ın el-Cevheretü'n-neyyire'de ibadetler bölümünde İmam Şâfiî'ye yapmış olduğu atıflar incelenmiştir. Çalışmamız bir giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın konusu, önemi, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Haddâd'ın hayatına ve eserlerine dair biyografi kaynaklarından yararlanılarak bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise el-Cevheretü'n-neyyire'de İmam Şâfiî'ye atfedilen görüşler Şâfiî kaynaklardan incelenmiştir. Araştırma neticesinde İmam Şâfiî'ye 103 atıf yapılmış bu atıfların 99 tanesinde isabet edilirken 4 tanesinde isabet edilmediği görülmüştür. Sonuç bölümünde ise yapılan atıfların doğruluk oranı tablo halinde verilerek elde edilen bulgular paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Haddād's al-Jawharat al-naiyyira is one of the most important works in the Hanafī school. al-Jawharat al-naiyyira is an summarized text of al-Sirūj al-wahhāj, Haddād's commentary on al-Qudūrī's al-Muhtasar. In al-Jawharat al-nayyire, Haddād made many references to Imam Shāfi'ī, the founder of the Shāfi'ī madhhab. In this study, Haddād's references to Imam Shāfi'ī in the section of worship in al-Jawharat al-naiyyira are analyzed. Our study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, information about the subject, importance, aim, method and sources of the study is given. In the first chapter, information about Haddād's life and works is given by utilizing biographical sources. In the second part, the opinions attributed to Imam al-Shafi'i in al-Jawharat al-Nayyire were analyzed from Shafi'i sources. As a result of the research, 103 references were made to Imam Shafi'i and 99 of these references were found to be accurate while 4 were not. In the conclusion section, the accuracy rate of the references is given in a table and the findings are shared.