Duvar resimlerinin koruma onarımında grafik dokümantasyonun önemi: Neşet Günal'ın güncel duvar resmi örneği üzerinden incelemeler
The importance of graphic documentation in the protective repair of wall pictures: Examinations on Neşet Günal's current wall paintings example
  1. Tez No: 777050
  2. Yazar: SEDA KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDER EMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Arkeometri, Sanat Tarihi, Archeology, Archaeometry, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: grafik dokümantasyon, belgeleme, duvar resmi, görsel inceleme, Neşet Günal, graphic documentation, documentation, wall painting, visual examination, Neşet Günal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Tez kapsamında, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümünde yer alan Fahir Yeniçay amfisindeki ressam Neşet Günal imzalı 'Bilimin Gelişimi' isimli güncel duvar resmi üzerinde grafik dokümantasyon teknikleri ile incelemeler yapılmıştır. Grafik dokümantasyon, tarihi belge niteliği taşıyan eserlerin mevcut durumlarının görsel olarak kayıt altına alınması zamanla oluşan bozulmaların değerlendirilebilmesi açısından koruma-onarım çalışmalarının temel aşamalarından biridir. Koruma- onarım çalışmalarına başlamadan önce yapılacak detaylı araştırma eseri tanımamız ve uygun müdahaleyi yapmamız açısından önemlidir. Grafik dokümantasyon teknikleri hasarların incelenmesinde kullanılan tahribatsız bir yöntemdir. Tez kapsamında, Ressam Neşet Günal'ın güncel duvar resmi üzerinden uygulanan grafik dokümantasyon tekniklerine yer verilmiştir. Duvar resmi üzerinde; Görünür Işık Fotoğrafçılığı (VIS), Yandan Eğilimli Işık Fotoğrafçılığı (RAK), Ultraviyole / Morötesi Floresan Fotoğrafçılık (UVF), Kızılötesi (Infrared) Fotoğrafçılık (IR), False Color / FC, Infrared False Color / IRFC, Ultraviyole False Color / UVFC ve Yansıtma Dönüşümü Görüntüleme (RTI), teknikleri kullanılarak görsel dokümantasyon çalışmaları yapılmıştır. Çalışmalar sonucunda duvar resminin yapım tekniği, sonradan yapılan müdahaleler ve bozulmaları hakkında tespitlere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis, the current wall painting named 'Development of Science' by the painter Neşet Günal in the Fahir Yeniçay lecture hall in the Department of Physics of the Faculty of Science of Istanbul University was examined with graphic documentation techniques. Graphic documentation is one of the basic stages of conservation-restoration studies in terms of visual recording of the current status of historical documents and evaluation of the additions that occur with restoration or over time. Detailed research to be done before starting the conservation-restoration works is important in terms of recognizing the work and making the appropriate intervention. Within the scope of the thesis, the graphic techniques applied on the existing wall painting of Neşet Günal are included. On the wall painting, Visible Light Photography (VIS), Raking Light Photography (RAK), Ultraviolet / Ultraviolet Fluorescence Photography (UVF), Infrared Photography (IR), False Color Visual documentation studies were performed using / FC, Infrared False Color / IRFC, Ultraviolet False Color / UVFC and Reflectance Transformation Imaging (RTI) techniques. As a result of the studies, degradations were reached about the construction technique of the wall painting, the subsequent interventions and degradation.