Optimizing open channel design
Açık kanal tasarımının optimizasyonu
- Tez No: 77708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAZEN KAWAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Açık kanal, sulama kanalları, optimizasyon, su iletim hattı, optimum güzergah, maliyet optimizasyonu, Open channel, irrigation channels, optimization, water transmission line, optimum route, cost optimization
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET AÇIK KANAL TASARIMININ OPTİMİZASYONU GÜRKAN, ERSAN Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mazen KAVVAS Ocak 1998, 122 sayfa Bu çalışmanın amacı, sulama kanallarının optimizasyonunda kullanılan tekniklerin incelenmesidir. Bu amaçla, çeşitli sulama kanal kesitlerinin tasarımında kullanılan değişkenler için açık form denklemler optimizasyon metotları kullanılarak elde edildi. Bunlara ek olarak, kaplamalı açık kanal maliyet optimizasyonu, geliştirilen bilgisayar programı kullanılarak, incelenen her kanal tasarımına uygulandı. İncelenen kanallar ayrıca klasik yöntemlerle de tasarlandı ve optimum kanal tasarımları ile karşılaştırıldı. Kaynak ve talep noktaları belli olan bir açık kanalın optimum güzergahı, özel olarak bu amaç için geliştirilen bilgisayar programı kullanılarak belirlendi. Buna ek olarak, açık kanalın optimum yatay eğimini bulan diğer bir program geliştirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZING OPEN CHANNEL DESIGN GÜRKAN, ERSAN M.Sc. in Civil Eng. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mazen KAWAS January 1998, 122 pages The aim of this study is to examine the optimization techniques which can be used in design of irrigation channels. For this purpose, explicit equations for design variables of various irrigation channel sections were obtained by using optimization techniques. Furthermore, a nonerodible open channel cost optimization was carried out by using the computer program which is developed for each case. The same open channels were also designed by applying traditional methods and compared with the optimum channel design. The optimum (least cost) route for an open channel between the source and demand points is determined by using a computer program specifically written for this purpose. Furthermore, another computer program is developed which can be used to find optimal longitudinal slope for an open channel.