Development of an automatic feature recognition system for prismatic parts
Prizmatik parçalar için otomatik bir unsur tanımlama sisteminin geliştirilmesi
- Tez No: 77707
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. HÜSEYİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Unsur Algılama, CAD/CAPP Arabirimi, İşlem Planlaması, Feature Recognition, CAD/CAPP Interfaces, Process Planning
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET PRİZMATİK PARÇALAR İÇİN OTOMATİK BİR UNSUR TANIMLAMA SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ YILDIZ Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İ. Hüseyin Filiz Ocak 1998, 129 sayfa Bu çalışmada, prizmatik parçalara ait unsurları otomatik olarak tanımlayabilecek bir sistem geliştirildi. Sistem, dönüştürülmüş ve düzenlenmiş bir B-rep (Surface Modeling) veri dosyasını giriş olarak kullanır. B-rep veri dosyası, bir katı modelleyiciden alınmış olan STEP dosyasının dönüştürülmesiyle elde edilir. Dönüştürme işlemi sonucunda iki dosya elde edilir. Bunlardan birisi, tamamlanmış prizmatik parçaya ait (koordinatlar, yüzey numaralan, kenar numaralan ve köşe numaralan gibi) bütün geometrik bilgileri içerir. Diğer dosya ise, sistemin kullanacağı yüzey türü, bulunduğu eksenler gibi topolojik bilgileri içerir. Daha sonra, sistem imalat için gerekli olan parça ölçüsünü çıkarır ve tüm parçanın yüzeyleriyle beraber tanımlanmamış unsur yüzeyleri de dahil olmak üzere numaralandırmış halini ekranda iki boyutlu teknik resim şeklinde gösterir. Yüzeyler arasındaki komşuluk ilişkileri bulunur ve bu ilişkiler, bilgisayarda ilişki matrisi olarak saklanır. Yüzey komşuluklarının saklandığı bu matrisin elemanları, tek tek kontrol edilerek, unsurlar çıkarılır. İlişki matrisi, çıkarılmış her bir unsura karşılık gelecek ayrı bir kod için işlem görür. Sonra, sistem oluşturulan kodlan daha önceden hazırlanmış olan veri tabanındaki kodlarla aynı olup olmadığını araştırır. Sistem tarafından oluşturulan kod karşılaştınldıktan sonra, unsur çeşidi tanımlanır ve sonuçlar çıktı dosyasına işlenir. Sistemin çıktı dosyası aynı zamanda kesici takım yaklaşma ve kesme yönleri hakkındaki bilgiyi de içerir. Sistemin çıktı dosyası, herhangi bir Bilgisayar Destekli İşlem Planlaması (CAPP) için başlangıç girdisi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN AUTOMATIC FEATURE RECOGNITION SYSTEM FOR PRISMATIC PARTS YILDIZ Mustafa M. S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. İ. Hüseyin Filiz January 1998, 129 pages In this study, an automatic feature recognition system for prismatic parts is developed. The system uses a converted and modified B-rep data file as the input. This file is obtained by converting STEP file of a part model created on a solid modeler into a suitable data. Two files are extracted at the end of this process. One of them includes all geometric information (coordinates, face numbers, edge numbers, vertex numbers, etc.) of the finished prismatic component. The other file contains the topological information of the system such as face type, plane location etc. The system then selects a suitable blank size for machining and the system automatically displays the face numbers including unrecognised feature faces of the whole part as a two dimensional orthographic projection on the screen. The relation between adjacent faces are also found, and these relations are stored in a relation matrix. By tracing the elements of this matrix, features are extracted. Relation matrix is processed to generate a unique code for each extracted feature. The type of feature is recognised after comparison of the generated code by the system and results are registered into an output file. After the system has compared the generated code, the type of feature is recognised. This output file from the system also includes the data about approach directions and cutting directions for the recognised features. This file may be used as an input for any Computer Aided Process Planning (CAPP) system.