Allojenik hematopoetik kök hücre (HKHN) nakli yapılan çocuk hastalarda sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonu risk faktörleri ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of cmv infection risk factors and treatments in patients with allogenic hematopoetic stem cell (HSCT) transplant
  1. Tez No: 777111
  2. Yazar: İBRAHİM HAKAN KUNCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAR ÇAKI KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hematopoetik kök hücre (HKHN) nakli, CMV enfeksiyonu, engraftman, Hematopoietic stem cell (HSCT) transplantation”, CMV infection”, engraftment”
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmanın amacı, Allojenik hematopoetik kök hücre (HKHN) nakli yapılan çocuk hastalarda cmv enfeksiyonunun sıklığı, gelişimine etki eden faktörler, tedavi seçenekleri ve tedaviye cevabın değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezinde, Mart 2019 ile Temmuz 2022 yılları arasında Allojenik HKHN yapılan 51 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. CMV viremisi polimeraz-zincir-reaksiyonu (PCR) yöntemiyle, CMV PCR >1000 kopya/ml eşik değerinin üzerindeki sonuçlar olarak tanımlandı. Bulgular: Çalışmaya Allojenik HKHN yapılan 51 çocuk hasta dahil edildi. Bu hastaların yaşları 0 ila 17 arasında değişmekte olup medyan değeri 5 yaştır. Çalışmada 21(%41,2) kız, 30(%58,8) erkek hasta bulunmaktadır. Hastaların tanıları 14 (%27,4) malign hastalık, 37 (%72,5) malign olmayan hastalıklardı. CMV PCR değeri>1000 kopya/ml olan 21 hasta (%41,2) mevcuttu. CMV DNA pozitifliği myeloablatif (MA) rejim uygulanan Allojenik HKHN hasta grubunda %76,2 (n:16), myeloablatif olmayan (NMA) rejim uygulanan Allojenik HKHN hasta grubunda %23,8 (n:5) olarak bulundu. MA tedavi verilen grupta istatiksel olarak anlamlı yükseklik saptandı. (p=0.011). Allojenik HKHN hastalarının 13'ünde Graft-versus-host hastalığı izlendi. 13 GVHH hastasının 9'unda CMV viremisi saptanırken 4 hastada viremi saptanmadı. GVHH ile CMV viremisi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki vardı (p=0.17). Transplantasyondan sonraki dönemde GVHH nedeniyle 51 hastanın 27'sinde (%52,9) steroid tedavisi verilmişti. Steroid tedavisi alan 27 hastanın 16'sında (%59,2) CMV PCR pozitif olarak saptandı. CMV PCR'ı negatif olan hasta grubu ile karşılaştırıldığında steroid kullanımı açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0.05). Valgansiklovir, gansiklovir ve foscarnet tedavisi alan hastalarda CMV enfeksiyonu tedavi yanıtı değerlendirildiğinde anlamlı farklılık gözlenmedi. Sonuç: CMV viremisi için en önemli risk faktörleri, myeloablatif hazırlık rejimi, GVVH varlığı ve steroid kullanımı olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF CMV INFECTION RISK FACTORS AND TREATMENTS IN PATIENTS WITH ALLOGENIC HEMATOPOETIC STEM CELL (HSCT) TRANSPLANT Dr. Ibrahim Hakan KUNCAN Specialization Thesis, Department of Child Health Diseases Thesis Advisor: Prof. Dr.Suar Çakı Kılıç January-2022, 52 pages Introduction and Aim: The aim of this study was to evaluate the frequency of CMV infection, factors affecting its development, treatment options, and response to treatment in pediatric patients undergoing allogeneic hematopoietic stem cell (HSCT) transplantation. Materials and Methods: This study retrospectively evaluated 51 patients who underwent Allogeneic HSCT between March 2019 and July 2022 at the Health Sciences University Ümraniye Research Hospital Bone Marrow Transplant Center.CMV viremia by polymerase-chain-reaction (PCR) method, CMV PCR >1000 copies/ml was accepted as the cutoff value. Results: CMV PCR was positive in 21 (54%) patients. CMV PCR value >1000 copies/ml. In the group of patients with allogeneic HSCT treated with a myeloablative (MA) regimen, non-Myeloablative Statistically significant elevation compared to the Allogeneic HSCT patient group treated with the (NMA) regimen detected (p=0.011).Steroids were used for treatment in 27 (52.9%) of 51 patients in thepost-transplant period. CMV PCR was positive in 16 (59.2%) of 27 patients who received steroid treatment.A statistically significant difference was found in terms of steroid use when compared with patients with negative CMV PCR (p=0.05).Graft-versus-host disease was observed in 13 of allogeneic HSCT patients. While CMV viremia was detected in 9 of 13 GVHD patients, viremia was not detected in 4 patients. There was a statistically significant relationship between GVHD and CMV viremia (p=0.17).No significant difference was observed in the treatment of CMV infection in patients receiving valganciclovir, ganciclovir and foscarnet therapy. Conclusion: A relationship was found between CMV viremia and GVHD. A relationship was found between myeloablative conditioning, steroid use and CMV viremia after allogeneic HSCT.