أثر القرائن في الإثبات الجنائي في الفقه الإسلامي
İslam ceza muhakemesinde karinelerin ispat değeri
- Tez No: 777113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜZEYİR KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, ispat, karine, soruşturma, suç, Ġslamic law, proof, presumption, investigation, crime
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
İnsan, sosyal bir varlıktır. Toplumun fertleri arasında anlaşmazlıkların ve hak ihlallerinin olması doğaldır. Bireylerin kendi aralarındaki problemleri çözememesi durumunda dava, mahkemeye intikal eder. Mahkeme, davayı hükme bağlarken mevcut delilleri dikkate alacaktır. Hâkim, öncelikli olarak davacı ve davalının ortaya koyacakları delilleri, dava konusuna ilişkin bilgi ve bulguları dikkate alacaktır. Deliller, davacı açısından bakıldığında iddiasını ispatlamasına yarayan vasıtalar; hâkim açısından bakıldığında hükmünün dayanağı ve sebebidir. Klasik İslam hukukçularının çoğunluğu objektifliği ve kanuniliği sağlama, zan ve tahmine dayalı hüküm vermeyi önleme gibi düşüncelerle muhakeme hukuku açısından ispat vasıtalarını belli sayı ve türle sınırlandırma yönünde görüş beyan etmişlerdir. Bazı İslam hukukçuları ise muhakeme esnasında adaleti sağlayacak her kat'i delilin ispat vasıtası olarak kullanılabilmesinden yana tavır takınmıştır. Ancak bazı davalarda olayı açıklığa kavuşturacak açık deliller bulunmayabilir. Bu durumda hâkim, karinelerle hüküm verecektir. Bu çalışmada İslâm muhâkeme hukukunda karinelerin ispat değeri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada öncelikle karine ve karine çeşitleri ele alınmış, akabinde karinelerin ispat değeri hadler ve kısas açısından ayrı ayrı ortaya konulmuştur. Karinelerin muhakeme hukukundaki durumu incelenirken İslam'ın ilk dönemlerinde var olan karinelerden günümüze doğru bir sıralama takip edilmiştir. Bu bağlamda çalışmada tıp ilminin ve teknolojinin sunmuş olduğu delil değerlendirme yöntemlerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Man is a social being by nature, and the occurrence of disputes, of society is natural. will be referred to the court in order to end the dispute fairly, and the judge is the supreme authority in evaluating the evidence presented by the plaintiff and the defendant. In Ġslamic jurisprudence the way to condemnation is the presence of evidence on which the punishment is built, after proof. Evidence, from the plaintiff's point of view, is the thing that proves the truth of his claim, and from the judge's point of view, it is the basis on which the judgment and its reason are based. Most of the ancient jurists went to limit the means of proof in terms of number and type, and they also restricted the authority of the judge in the interest of justice and the prevention of injustice. On the other hand, some jurists went to accept all strong evidence, to achieve justice and consider it as a means of proof in court. many cases cannot have clear and solid evidence to build judgement on, and in this case the judge makes his judgment based on on the signs and presumptions (clues) derived from this case. This research is conducted to study these presumptions and their types, and then it moves on to explain their impact in detail in proving prescribed penalties (Hudud), and retribution. In this context, modern presumptions in medicine and technology were presented. Due to its immense importance and indispensability, this evidence and its impact on criminal proving were also evaluated.