ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgali ve sosyopolitik sonuçları
US invasion of Iraq in 2003 and its sociopolitical consequences
  1. Tez No: 777198
  2. Yazar: REHAM ZUBAIDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 11 Eylül Saldırılması, ABD Emperyalizmi, Arap Baharı, Irak İşgali, Kürsel Terörle Mücadele, 9/11terrorist Attacks, Arab Spring, İraq İnvasion, USA Emperialism, Wor On Global Terrorism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma, Amerika Birleşik Devletleri'ni Irak'a savaş açmaya sevk eden savaşın gerçek nedenlerini ele almakta ve bunun toplumsal ve siyasi yansımalarına açıklık getirmektedir. Irak-Amerika ilişkilerinin aynı hızda olmadığı, siyasi ve ekonomik çıkarlar doğrultusunda çeşitli değişikliklere tabi olduğu da açıkça ortaya konmuştur. ABD, bölgesel arenada büyüyen Irak gücünün tehlikesini hissettiği için Ortadoğu'daki çıkarlarını korumak istediği için bu adımı atmış ve Irak'a savaş ilan ederek onu yıkıp zayıflatmanın yollarını aramıştır. Çalışma, ABD-Irak savaşının birçok Arap ve Arap olmayan ülkeye Irak'ta birçok siyasi ve ekonomik kazanım elde etme fırsatı sağladığı sonucuna varmıştır.ABD'nin Irak kaynaklarını kontrol etmesi ve Çin, İran, Türkiye, İsrail ve Arap Körfezi devletlerinin müdahalesiyle Irak, Irak'taki rekabet ve iç istikrarsızlıkta birçok ülkenin siyasi rol oynadığı bir bölgeye dönüşmüştür. Ayrıca Irak toplumunun bölünmesine ve siyasi sistemin ulusal kimlik yerine alt kimliğe bağlanmasına katkıda bulundu ve bu da Irak devletinde bir iç istikrarsızlık hali yarattı.
Özet (Çeviri)
This study deals with the real causes of the war that prompted the United States to declare war on Iraq and clarifies its social and political implications. It has also been clearly demonstrated that the Iraqi-American relations are not at the same pace and are subject to various changes in line with political and economic interests. Since the USA felt the danger of growing Iraqi power in the regional arena and wanted to protect its interests in the Middle East, it took this step and sought ways to destroy and weaken it by declaring war on Iraq.study conclud that the US-Iraq war provided many Arab and non- Arab countries with the opportunity to achieve many political and economic gains in Iraq. With the USA's control of Iraqi resources and the intervention of China, Iran, Turkey, Israel and Arabian Gulf states, Iraq has turned into a region where many countries play a political role in the competition and internal instability in Iraq. It also contributed to the division of Iraqi society and the subordination of the political system to sub-identity rather than national identity, which created a state of internal instability in the Iraqi state.