Güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin problem çözme sürecinde sergiledikleri bilişsel-üstbilişsel davranışlarının incelenmesi
Investigation of the cognitive-metacognitive behaviors of fine arts high school students in the problem solving process
- Tez No: 777305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM ÖZTURAN SAĞIRLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel-üstbilişsel davranış, Güzel sanatlar lisesi öğrencileri, Matematik problemi algısı, Problem çözme, Cognitive-metacognitive behavior, Fine art high school students, Mathematical problem perception, Problem solving
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmanın amacı, güzel sanatlar lisesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin problem çözme sürecinde göstermiş oldukları bilişsel-üstbilişsel davranışlarını incelemek ve matematik problemine ilişkin algılarını tespit etmektir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılarak tasarlanan araştırmada, çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri“Matematik Problemi Metafor Anketi”,“Problem Çözme Başarı Testi”, sesli düşünme protokolleri, ses ve görüntü kayıtları, uygulayıcı ders analiz günlükleri yardımı ile toplanmıştır. Araştırma, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan devlete bağlı bir güzel sanatlar lisesinde öğrenim gören 10, 11, ve 12. sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Lisede öğrenim gören tüm öğrencilere uygulanan metafor anketi verilerinin içerik analizi yapılmış, belirlenen farklı kategorilerden seçilen on öğrenci ile çalışma grubu oluşturulmuştur. Öncelikle, çalışma grubuna iki adet rutin olmayan problemden oluşan ön test soruları sesli düşünme protokolleri aracılığıyla uygulanmış, ardından on bir farklı problem çözme stratejisinden seçilen yirmi iki problem kullanılarak üstbiliş destekli problem çözme strateji öğretimi yapılmıştır. Öğrencilerin öğretim süresince sergiledikleri bilişselüstbilişsel davranışları gözlemlenerek uygulayıcı ders analiz günlüklerine not edilmiştir. Ardından son test uygulanmış, ön test ve son test verileri betimsel analize ve yinelenen metafor anketi verileri ise içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucunda, öğretim süreci sonrasında öğrencilerin bilişsel-üstbilişsel davranış sayılarında artış olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin son problem çözme algıları incelendiğinde, matematik problemine dair algılarında pozitif yönde değişim gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the cognitive-metacognitive behaviors of the students studying at the fine arts high school during the problem-solving process and to determine their perceptions of the mathematical problem. In the study, which was designed using the case study design, which is one of the qualitative research methods, the study group was determined using the criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods. The data of the research were collected with the help of“Math Problem Metaphor Questionnaire”,“Problem Solving Achievement Test”, thinking aloud protocols, audio and video recordings, and practitioner lesson analysis logs. The research was conducted with 10th, 11th and 12th grade students studying at a state-affiliated fine arts high school in the Eastern Anatolia Region in the 2021-2022 academic year. Content analysis of the metaphor questionnaire data applied to all high school students was made, and a study group was formed with ten students selected from different categories. First of all, pre-test questions consisting of two non-routine problems were applied to the study group through think-aloud protocols, and then metacognitive-supported problem solving strategy teaching was carried out using twenty-two problems selected from eleven different problem solving strategies. The cognitive-metacognitive behaviors exhibited by the students during the teaching period were observed and noted in the practitioner lesson analysis diaries. Afterwards, the posttest was applied, the pretest and posttest data were subjected to descriptive analysis and the repeated metaphor questionnaire data were subjected to content analysis. As a result of the research, it was determined that there was an increase in the number of cognitive-metacognitive behaviors of the students after the teaching process. When students' post-problem solving perceptions were examined, a positive change was observed in their perceptions of the mathematical problem.