Kardiyak outputun kalça kırıklarında kırık kaynamasına etkisi
Cardiac output effect on the union of hip fractures
- Tez No: 777325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YÜCENS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Proksimal femoral çivi, Parsiyel kalça protezi, Proksimal Femur Kırığı, Proximal femoral nail, Partial hip replacement, Proximal Femur Fracture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada kalça kırığı nedeniyle osteosentez uygulanan hastalarda preoperatif ve postoperatif ölçülen kardiyak outputun kırık kaynamasına ve süresine etkisini araştırmayı amaçladık. Literatürde kardiyak outputun cerrahi sonrası değişimi ve kardiyak outputun kırık kaynamasına etkisini araştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu yüzden proksimal femur kırığı cerrahisi sonrası kardiyak output değişimini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu çalışmaya Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Mayıs 2017- Nisan 2018 tarihleri arasında ameliyat edilmiş 72 proksimal femur kırığı hastası dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, operasyonel verileri, per-op dönem ve post-op dinem kadiyak output takibi, ameliyat sonrası komplikasyonlar ve rehabilitasyon programı, hastaların tıbbi kayıtlarından elde edildi. Kırık tipi Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen/Orthopaedic Trauma Association (AO/OTA) sınıflamasına göre sınıflandırıldı. Çalışmada Proksimal femoral çivi (PFN) ve Parsiyel kalça protezi (PKP) ameliyatları iki ayrı grupta incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 46'sı (%63,89) kadın ve 26'sı (%36,11) erkekti. PKP ameliyatı olan hastalarının yaş ortalaması 79,69 ve PFN ameliyat olan hastaların yaş ortalaması 70,31 olarak hesaplanmıştır. PKP ile tedavi edilen hastalarda en fazla kırık tipi 24 (%66,7) ile boyun kırıkları PFN ile ameliyat edilen hastalarda kırık tipinde 24 (%66,7) İntertrokanterik kırıklar daha fazlaydı. Kırık taraf PKP 21 (%58,3) farklı taraf ve PFN 25 (%69,4) farklı taraf olarak belirtilmiştir. Dominant ekstremite incelendiğinde PKP 25 (%69,4) sağ ve PFN 32 (%88,9) olarak hesaplandı. İki cerrahi müdahalede en fazla hastaneye başvuru sebebinin basit düşme olduğu belirlendi. Kan replasmanı karşılaştırıldığında PKP 18 (%50) ve PFN 24 (%66,7) herhangi bir kan replasmanı verilmediğini gürdük. Hastalarını süregelen hastalıkları ile cerrahi müdahale arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,050). Cerrahi müdahale ile Geliş Hgb karşılaştırıldığında PKP 11,88±1,67 ve PFN 12,37±2,07 olarak hesaplanmıştır. Cerrahi müdahale ile Geliş Hgb ve Postop Hgb arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,050). Cerrahi müdahale ile ilk basma, ilk yürüme ve taburcu süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,050). Cerrahi müdahale ile Kardiak Output farkı PKP 2,47±2,47 ve PFN 2,31±2,49 olarak hesaplanmıştır. Cerrahi müdahale ile kardiyak output arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,050). Hastalarının kardiyak output farkı ile Pre-op Hgb, Post-op Hgb, İlk basma, İlk yürüme, Taburcu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Kardiyak output farkı olmayan 29 (%80,6) hasta Kırık tarafı-dominant extremite yönü farklıydı ve Kardiyak output farkı olan 19 (%52,8) hasta Kırık tarafı-dominant extremite yönü aynıdır istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p>0,050). Kardiyak output ile Kırık ekstremite ve kırık tarafı-dominant ekstremite arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p>0,050). Postop Hgb ile Pre-op Hgb arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde korelasyon ilişkisi bulundu (p=0,000). Kardiyak Output farkına göre açıklayıcı değişkenler arasındaki doğrusal ilişki %43,6 olduğu ve Kardiyak Output değişiminin meydana getirdiği değişimin %19'unun bağımsız değişkenler tarafından açıklandığı görüldü. Çıkarımlar: Sonuç olarak PFN ve PKP kalça kırıklarında hastanın yaşı kırık tipi, ekstremite bölgesi ve kardiyak output değişkenlerinden bağımsız olarak hastalara güvenle uygulanabilir olduğunu düşünüyoruz. Kardiyak output değerlerinin kalça kırığı gibi daha az kanama ve kan replasmanı içeren hastalarda değişmediğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the effect of preoperative and postoperative cardiac output on fracture healing and duration in patients undergoing osteosynthesis for hip fracture. In the literature, studies investigating the post-surgical change in cardiac output and the effect of cardiac output on fracture healing are limited. Therefore, we aimed to investigate the change in cardiac output after proximal femoral fracture surgery. Method: This study included 72 patients with proximal femur fracture who were operated on at Pamukkale University Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic between May 2017 and April 2018. Demographic data, operational data, per-op and post-op dynam cardiac output follow-up, postoperative complications and rehabilitation program were obtained from the medical records of the patients. Fracture type was classified according to Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen/Orthopaedic Trauma Association (AO/OTA) classification. In the study, Proximal femoral nail (PFN) and Partial hip replacement (PKP) surgeries were examined in two separate groups. Results: Of the patients included in the study, 46 (63.89%) were female and 26 (36.11%) were male. The mean age of the patients who had PCP surgery was 79.69, and the mean age of the patients who had PFN surgery was 70.31. Neck fractures with the highest number of fracture types 24 (66.7%) in patients treated with PCP Intertrochanteric fractures of fracture type 24 (66.7%) were more common in patients operated with PFN. The fractured side was stated as PCP 21 (58.3%) different sides and PFN 25 (69.4%) different sides. When the dominant extremity was examined, PCP was calculated as 25 (69.4%) right and PFN as 32 (88.9%). It was determined that the most common reason for coming to the hospital in two surgical interventions was simple fall. When blood replacement was compared, we found that PCP 18 (50%) and PFN 24 (66.7%) did not receive any blood replacement. There was no statistically significant difference between the ongoing diseases of the patients and the surgical intervention (p>0.050). When surgical intervention and Arrival Hgb were compared, PCP was calculated as 11.88±1.67 and PDF as 12.37±2.07. There was no statistically significant difference between surgical intervention and Arrival Hgb and Postop Hgb (p>0.050). There was no statistically significant difference between the surgical intervention and the times of first pressing, first walking and discharge (p>0.050). Cardiac Output difference with surgical intervention was calculated as PKP 2.47±2.47 and PFN 2.31±2.49. There was no statistically significant difference between surgical intervention and cardiac output (p>0.050). There was no statistically significant difference between the cardiac output difference of the patients and Pre-op Hgb, Post-op Hgb, First press, First walk, Discharge. 29 (80.6%) patients without cardiac output difference Fracture side-dominant extremity direction was different and 19 (52.8%) patients with Cardiac output difference Fracture side-dominant extremity direction was the same There is a statistically significant difference (p>0.050) . There is a significant difference between cardiac output and fractured extremity and fracture side-dominant extremity (p>0.050. A high level of positive correlation was found between Post Op Hgb and Preop Hgb (p=0.000). It was seen that the linear relationship between the explanatory variables according to the Cardiac Output difference was 43.6% and 19% of the change caused by the Cardiac Output variation was explained by the independent variables. Inferences: In conclusion, we think that PDF and PCP can be safely applied to patients with hip fractures regardless of the patient's age, fracture type, extremity region and cardiac output variables. We think that cardiac output values do not change in patients with less bleeding and blood replacement, such as hip fracture.