Elektro uyarım uygulamalarının post aktivasyon potansiyeline etkileri
Effects of electrostimulation applications on post activation potentiation
  1. Tez No: 777328
  2. Yazar: YILMAZ SUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA MELEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Postaktivasyon, elektrouyarım, sıçrama, sürat, Postactivation, electrostimulation, jump, speed
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Squat (SQ) uygulamaları, Post Aktivasyon Potansiyeli (PAP) etkisi oluşturmak için kullanılan geleneksel bir yöntemdir. Literatürde çeşitli yöntemlerin PAP etkisinin araştırıldığı görülmüş ancak bölgesel elektro uyarım (BEU) uygulamalarının oluşturduğu PAP etkisinin araştırıldığı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı PAP etkisi oluşturmak üzere farklı uygulamaların etkilerini kıyaslamak ve BEU'nun alternatif bir yöntem olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemektir. Yöntem: Araştırmaya örneklem grubu olarak Türkiye Hentbol Süper Ligi'nde oynayan 16 elit hentbolcu dahil edilmiştir. Araştırmada rastgele kontrollü çaprazlama dizayn kullanılmış ve aralarında 48 saat olacak şekilde 3 farklı girişim gününde uygulamalar gerçekleştirilmiştir (%80 1RM ile SQ x 5 tekrar, 110 Hz'lik elektro uyarım + yüksüz SQ x 5 tekrar, SQ + BEU: %80 1RM SQ + 110 Hz'lik elektro uyarım x 5 tekrar). PAP etkisini gözlemlemek üzere egzersizden önce, egzersizden sonraki 30. saniyede, 3., 6., ve 9. dakikada dikey sıçrama ve 20 metre sürat testleri uygulanmıştır. Test sonuçlarının karşılaştırılmasında verilerin dağılımı incelendikten sonra, Tekrarlayan Testlerde ANOVA ölçümü kullanılmıştır. Bulgular: PAP uygulanan gruplarda sprint performansı için zamana bağlı anlamlı değişim görülmüştür ancak grup x zaman etkileşimi bulunamamıştır. Dikey sıçrama performansı için ise hem zaman hem de grup x zaman etkileşimi tespit edilmiştir. Dikey sıçramada 30. saniyede yalnızca SQ grubunda artış görülmüş, dikey sıçramadaki en büyük artış tüm gruplarda 9. dakikada kaydedilmiştir. Sürat performansında ise en büyük artış SQ'da gözlemlenmiştir. Sonuç: PAP etkisi oluşturmak üzere kullanılan BEU, SQ ve SQ + BEU yöntemlerin patlayıcı güç parametreleri üzerine benzer etkiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu nedenle PAP etkisi oluşturmak üzere geleneksel olarak kullanılan SQ yerine; sahaya taşıma kolaylığı, yaralanma riskinin az olması ve pratik kullanımı gibi avantajlarıyla BEU'nun bir alternatif olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Squat (SQ) is a traditional method used to create the Post Activation Potentiation (PAP) effect. It has been seen that the PAP effect of various methods has been investigated, but no study has been found in which the PAP effect of local electrostimulation (BEU) applications has been investigated. The aim of this study is to compare the effects of different PAP interventions and to determine whether BEU can be used as an alternative method. Method: 16 elite handball players playing in the Turkish Handball Super League were included in the study. A randomized controlled crossover design was used and applications were performed on 3 different intervention days with 48 hours between them (SQ x 5 repetitions with 80% 1RM, 110 Hz electrostimulation + body weight SQ x 5 repetitions, SQ + BEU: 80% 1RM SQ + 110 Hz electrostimulation x 5 repetitions). In order to observe the PAP effect, vertical jump and 20 meters sprint tests were applied before the exercise, at the 30th second, 3rd, 6th, and 9th minutes after the exercise. After examining the distribution of the data, the Repeated Measures of ANOVA Test was used to compare the test results. Results: Significant differences were found for sprint times for PAP intervention groups. For vertical jump performance, both time and group x time interaction were determined. There was an increase in vertical jump only in the SQ group at 30 seconds, and the highest increase in vertical jump was recorded at the 9th minute in all groups. The greatest increase in sprint performance was observed in SQ group. Conclusion: It has been determined that all methods have similar PAP effects on explosive power parameters. It has been concluded that BEU can be an alternative with its advantages such as ease of carrying to the field, low risk of injury and practical use.