Akut böbrek hasarında interleukin-33 ve interleukin-6'nın rolü
The role of interleukin-33 and interleukin-6 in acute kidney injury
  1. Tez No: 777331
  2. Yazar: SİNAN KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA ODABAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, interleukin-33, interleukin-6, inflamasyon, Acute kidney injury, interleukin-33, interleukin-6, inflammation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Akut Böbrek Hasarında (ABH) serum interleukin 33 ve inflamasyonun ana mediatörlerinden biri olarak kabul edilen interleukin 6'nın rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif klinik çalışma, 2011-2012 yılları arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi,Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Kliniği'nde akut böbrek hasarı tanısıyla yatırılarak izlenen hastalardan oluşmaktadır. Çalışmamıza 60 ABH (ortalama yaş: 65 ± 16, erkek/kadın:30/30), 14 kronik HD (ortalama yaş:64 ± 9, erkek/kadın:7/7) ve 14 sağlıklı kontrol (ortalama yaş:60 ± 9, erkek/kadın:7/7) dahil edildi. Serum IL-33 ve IL-6 seviyeleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: ABH grubunda, diğer gruplarla karşılaştırıldığında C-reaktif protein (CRP) daha yüksek, serum albumin seviyeleri ise anlamlı olarak daha düşük saptandı. Serum IL-33 seviyeleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Serum IL-6 seviyesi HD grubunda diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek iken (p= 0.03), ABH grubunda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında yüksek olma eğilimi mevcuttu (p=0.08). ABH ve HD grup içi analizlerinde serum IL-33 ve IL-6 arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (sırasıyla r=0.102, p=0.470 ve r=0.107, p=0.715). Sağlıklı kontrol grubunda ise serum IL-33 ile IL-6 seviyeleri anlamlı olarak korele idi (r=0.694, p=0.006). ABH grubunda IL-33 seviyeleri, serum kreatinin (r= -0.297, p=0.021) değerleri ile negatif korele iken hemoglobin ile pozitif korele bulundu (r=0.303, p=0.019). Sonuç: Serum IL-33 seviyeleri üremik ve non-üremik popülasyonda benzer bulunmuştur. Buna ek olarak, serum IL-33 ve IL-6 seviyeleri, ABH alt-tipleri (prerenal, renal, postrenal) ve sonuç gruplarında da (tam düzelme, kısmi düzelme, kronik diyaliz ihtiyacı) farklı bulunmamıştır. Bu verilerle serum IL-33 ve IL-6 seviyeleri de ABH'da ayırıcı tanı ve prognoz tahminin de faydası gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the role of interleukin-33 and interlekin-6 on the course of acute kidney injury (AKI). Materials and Methods: A total of 60 patients with AKI (mean age: 65 ± 16 years, male/female:30/30), 14 chronic hemodialysis (HD) (mean age:64 ± 9 years, M/F:7/7) and 14 healthy controls (mean age:60 ± 9 years, M/F:7/7) were enrolled into this prospective study. Serum IL-33 and IL-6 levels were measured with ELISA. Results: Serum C-reactive protein (CRP) levels were significantly higher and serum albumin levels were significantly lower in the AKI group. Serum IL-33 levels were similar between the groups. Serum IL-6 levels were significantly higher in the chronic HD group (p= 0.03) compared to other groups. Serum IL-33 and IL-6 levels were not associated with each other in the intra-group analysis of AKI and HD patients (r=0.102, p=0.470 and r=0.107, p=0.715 respectively). However, IL-33 levels were significantly correlated with IL-6 levels in the healthy control group (r=0.694, p=0.006). Serum IL-33 levels were significantly correlated with serum creatinin (r= -0.297, p=0.021) and hemoglobin levels in AKI group (r=0.303, p=0.019). Conclusion: Serum IL-33 levels were similar in uremic and non-uremic populations. Additionally, serum IL-33 and IL-6 levels were not different between AKI groups (pre-renal, renal and post-renal groups) and AKI outcome groups (full recovery, partial recovery and need of chronic dialysis groups).