Eflak voyvodalığında Gheorghe Bibescu dönemi (1843-1848)
The principality of wallachia under the reign of Gheorghe Bibescu (1843-1848)
- Tez No: 777386
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN TÖRELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Eflak Voyvodalığı, Gheorghe Bibescu, Oligarşik Demokrasi, Aydınlanmacı Despotizm, Reform, Devrim, Ottoman Empire, Principality of Wallachia, Gheorghe Bibescu, Reform
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışma, Eflak Voyvodalığının on dokuzuncu yüzyılın ilk yarısındaki siyasi ve sosyoekonomik dinamiklerini, yanı sıra uluslararası diplomaside artan önemini Gheorghe Bibescu'nun saltanatı üzerinden inceliyor. Görece kısa bir dönemi ve sınırlı bir coğrafyayı konu edinen fakat katmanlı tarihsel fenomenleri ve karmaşık ilişki ağlarını anlamayı amaçlayan araştırma gerek başvurduğu tarihi vesikalar gerekse karşılaştırmalı, tartışmacı yapısıyla mevcut anlatıyı gözden geçirmeye çalışıyor. Bunu yaparken tek taraflı, aşırı yüklü ve determinist açımlamaların kısır döngüsüne kapılan savların düzenleyici ilkelerinin neyi kontrol altında tuttuğunu, neyin gizlenmesine yardımcı olduğunu sorguluyor. Bu amaçla farklı tarihsel yaklaşımlardan ve kuramsal çerçevelerden istifade ederek ele alınan olgular arasındaki bağıntılara alternatif bir bakış sunma imkânını sınıyor. Yine de onları tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturmayı yahut dönemin siyasal, ideolojik veya ekonomik meselelerine çözüm üretmeyi vadetmiyor. Bunun yerine siyasi entrikalar, diplomatik teamüller, fikri teşekküller ve yasal düzenlemeler gibi tarihsel olguların özyapılarını kavramayı öneriyor. Sonuçlara değil sürece odaklanarak ulusal canlanma, çöküş ya da dönüşüm paradigmalarından ayrışan, daha kapsayıcı bir kavrayışın ilkelerini betimleyebilmeyi amaçlıyor. Osmanlı ve Rumen tarihlerini, sonuç odaklı yaklaşımların ıskaladığı ilişkilerin doğası bağlamında kavramaya çalışıyor.
Özet (Çeviri)
This study explores the political and socioeconomic dynamics of the Principality of Wallachia in the first half of the nineteenth century, as well as its increasing importance in international diplomacy through the reign of Gheorghe Bibescu. Focusing on a relatively short period and a limited geographical region but aiming to understand the layers of historical phenomena and complex relationship networks, this research tries to deeply revise the existing narrative with the historical documents it references and its comparative and argumentative structure. In doing so, it also questions the regulative principles of the arguments already in the literature, which have been caught in the vicious circle of one-sided, overloaded, and deterministic expositions, control, and help conceal. For this purpose, it tests the possibility of presenting an alternative view on the relations between the phenomena discussed by using different historical approaches and theoretical frameworks. The study, however, does not promise to clarify them in all their aspects or to find comprehensive solutions to the period's political, ideological, or economic issues. Instead, it proposes to grasp the nature of historical phenomena such as political intrigues, diplomatic conventions, intellectual formations, and legal regulations. By focusing on the process rather than the results, the study hopes to narrate the principles of a more inclusive approach that is detached from the paradigms of national revival, collapse, or transformation. It tries to comprehend the Ottoman and Romanian histories in the context of the nature of relations, which results-oriented approaches tend to miss.