Aile Sağlığı Merkezine başvuran sanayi çalışanlarının tetanoz hastalığı hakkında bilgi, tutum ve tercihlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge, attitudes and preferences about tetanosis of industrial employees applying to the Family Health Center
- Tez No: 777407
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bilgi düzeyi, sanayi çalışanları, tetanoz hastalığı, Knowledge level, industry workers, tetanus antitoxin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Aile Sağlığı Merkezine başvuran sanayi çalışanlarının tetanoz hakkında bilgi ve tutumlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma 01.06.2020- 31.07.2020 tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezine başvuran ve gönüllü olarak çalışmaya katılan 244 sanayi çalışanı ile yapılmıştır. Sosyodemografik bilgi formu ve tetanoz bilgi formu yüz yüze görüşme tekniği ile doldurulmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen katılımcıların %31,6'nın 30 yaş ve altında, %32,4' nün 31-40 yaş arasında, %36,1'nin 41 yaş ve üzerinde olduğu görülmüştür. Hastaların %82,8'nin erkek ve %17,2'nin kadın olduğu görülmüştür. Katılımcıların %36,9' nun ilköğretim, %41,8' nin lise, %21,3' nün üniversite mezunu olduğu görülmüştür. Katılımcıların %10,2'nin işveren, %27,5'nin büro elemanı, %58,6'nın işçi, %1,6' nın aşçı, %2' nin stajer olduğu görülmüştür. Katılımcıların %69,3'ü tetanoz ile ilgili olarak bilgisinin olduğunu ifade etmiştir. Katılımcıların bilgi kaynakları %52,5 ile sağlık personeli, %14,3 ile internet, %22,1 ile yakın çevre, %2,9 ile radyo-tv, %8,2 ile diğer kaynaklar olduğu görülmüştür. Çalışmada katılımcıların %47,5'nin sağlık personeli haricindeki kaynaklardan bilgi aldığı görülmüştür. Erkek katılımcıların tetanoz bilgi düzeylerinin kadınlara göre daha yüksek seviyelerde olduğu görülmüştür (t=2,92, p=0,01). Bekar olan katılımcıların tetanoz bilgi düzeylerinin evlilere göre daha yüksek seviyelerde olduğu görülmüştür (t=-3,61, p=0,01). Askerlik yapan katılımcıların tetanoz bilgi düzeylerinin yapmayanlara göre daha yüksek seviyelerde olduğu görülmüştür (t=-2,08, p=0,04). Tetanoz ile ilgili bilgileri sağlık personelinden alan bireylerin tetanoz bilgi düzeylerinin daha yüksek seviyelerde olduğu görülmüştür (F=3,63, p=0,01). İşe başlarken tetanoz aşısı olan bireylerin tetanoz bilgi düzeylerinin daha yüksek seviyelerde olduğu görülmüştür (F=6,43, p=0,01). Sonuç: Sanayi çalışanlarının tetanoz hakkında en sık sağlık çalışanından eğitim aldıkları, eğitim alanların bilgi düzeylerinin eğitim almayanlara göre daha yüksek olduğu belirlendi. Ancak yine de sanayi çalışanlarının tetanoz hakkında bilgilerinin istenilen seviyede olmadığı saptandı. Sanayi çalışanlarının işe girerken, yıllık periyodik sağlık muayenelerinde ve yaralanma durumunda tetanoz hakkında bilgilendirilmeleri ve aşı yapılması eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesinin önemli olduğu görülmüştür. Çalışanlar tetanoz hastalığı hakkında bilgilendirilmeli, aşılanmamış veya eksik aşılı bireylerin aşı olmaları sağlanmalıdır. Aşı kayıtları elektronik ortama girilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the knowledge and attitudes of industrial workers who applied to the Family Health Center about tetanus. Materials and Methods: The study was conducted with 244 industrial workers who applied to the Family Health Center between 01.06.2020- 31.07.2020 and participated voluntarily. Sociodemographic information form and tetanus information form were filled by face to face interview technique. The data obtained from the research were analyzed with the SPSS 22.0 package program. Results: It was observed that 31.6% of the participants included in the study were 30 years and younger, 32.4% were between 31-40 years old, and 36.1% were 41 and over. It was observed that 82.8% of the patients were male and 17.2% were female. It was observed that 36.9% of the participants were primary school graduates, 41.8% were high school graduates, and 21.3% were university graduates. It was observed that 10.2% of the participants were employers, 27.5% were employees of the borough, 58.6% were workers, 1.6% were cooks, 2% were interns. 69.3% of the participants stated that they have knowledge about tetanus. The information sources of the participants were health personnel with 52.5%, internet with 14.3%, close environment with 22.1%, radio-TV with 2.9%, and other sources with 8.2%. It was found to be at higher levels (t = 2.92, p = 0.01). Tetanus knowledge levels of single participants were found to be higher than married participants (t = -3.61, p = 0.01). It was observed that the Tetanus knowledge levels of the participants who did their military service were higher than those who did not (t = -2.08, p = 0.04). It was observed that individuals who received information about tetanus from health personnel had higher levels of knowledge about tetanus (F = 3.63, p = 0.01). It was observed that individuals who received tetanus vaccine at the beginning of work had higher levels of Tetanus knowledge (F = 6.43, p = 0.01). Conclusion: It was determined that industrial workers received training on tetanus most frequently from health workers, and the level of knowledge of those who received training was higher. However, it was determined that the knowledge of industrial workers about tetanus was not at the desired level. It has been seen that it is important to inform industrial workers about tetanus at the time of employment, at annual periodic health examinations and in case of injury, and to provide training and consultancy services for vaccination. Employees should be informed about tetanus disease, and unvaccinated or incompletely vaccinated individuals should be vaccinated. Vaccination records should be entered electronically.