Duchenne musküler distrofi tanılı hastalarda ambulatuar ve non-ambulatuar gruplar için wechsler çocuklar için zeka ölçeği-IV karşılaştırılması
Comparison of the wechsler intelligence scale for children-IV for ambulator and non-ambulatory groups in patients diagnosed duchenne muscular dystrophy
- Tez No: 777406
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET GÜLTEKİN KUTLUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: BMD, DMD, WISC-IV Zeka Ölçeği, DMD, BMD, WISC-IV Intelligence Scale
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Duchenne musküler distrofisi (DMD) tanılı hastalarda ambulatuar ve non-ambulatuar gruplar için Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği-IV'ün (WISC-IV) normal değerlerini baz alarak ambulasyon kaybının zeka gelişim kapasitesi üzerindeki etkileşimi ve iki grup arasındaki farklılıkların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji polikliniğinde 01.01.2020-01.01.2021 tarihleri arasında DMD tanısı alan ve yeni takibe giren 6-16 yaş hastaların bilgileri izlem dosyalarından alınarak retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında incelenen ve tamamı erkek olan 26 hastanın 23'ü (%88,5) DMD iken 3 tanesi (%11,5) Becker musküler distrofisi (BMD) tanısı ile takip edildiği görüldü. DMD hastalarının median yaşı 13 (7-16) iken BMD hastalarının median yaşı 12 (11-13) olarak bulundu. DMD hastalarının 10 tanesinin (%43,5) ambulatuar, 13 tanesinin (%56,5) non-ambulatuar olduğu, BMD hastalarının 2 tanesinin (%66,7) ambulatuar, 1 tanesinin (%33,3) non-ambulatuar grupta olduğu görüldü. DMD tanılı olup ambulatuar gruptaki hastaların tamamı 7-12 yaş aralığında iken non-ambulatuar gruptaki hastaların tamamının 13 yaş ve üzeri olduğu tespit edildi (p0,05). Sonuç: DMD tanılı hastaların yaş ilerledikçe non-ambulatuar olma eğiliminde olduğu tespit edildi. Hastalarda verilen tedavilere rağmen sözel kavrama, algısal akıl yürütme ve işlemleme hızı alanlarında olumsuz yönde etkilenmeler olduğu saptandı. Hastaların izleminde zeka düzeyi etkilenimleri de takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the effect of ambulation loss on intelligence devolopment capacity and to evaluate the differences between ambulatory and non-ambulatory groups of cases with Duchenne muscular dystrophy (DMD) by using the normal values of the Weschler Intelligence Scale for Children-IV (WISC-IV). Materials and Methods: The clinical information of cases aged between 6-16 who were diagnosed with DMD from 01.01.2020 to 01.01.2021 at the Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital Pediatric Neurology outpatient clinic and were recently followed, were obtained from their follow-up documents and analyzed retrospectively. Results: 23 (88.5%) of the 26 patients were diagnosed with DMD, while 3 (%11.5) of them were diagnosed with Becker Muscular Dystophy (BMD). The median age of DMD patients was 13 (7-16), whereas the median age of BMD patients was 12 (11-13). 10 (43.5%) of DMD patients were ambulatory, and 13 (56.5%) were non-ambulatory. On the other hand, 2 (66.7%) of BMD patients were ambulatory and 1 (33.3%) of them were non-ambulatory. In the ambulatory group, the cases who were diagnosed with DMD aged between 7 and 12. On the contrary, the age of non-ambulatory cases was 13 and older (p0.05). Conclusion: This study revealed that patients with DMD tended to be more non-ambulatory as their age increased. Despite the treatments, verbal comprehension, perceptual reasoning, and processing speed were affected nagatively. Therepre, during their follow up, the effects on intelligence level should also be evaluated.