Okul öncesi eğitimde kullanılan resimli hikâye kitaplarında ele alınan değerlerin incelenmesi
Investigation of values in picture story books used in preschool education
- Tez No: 777414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitimi, Worth Education, Resimli Hikaye Kitapları, Preschool Education, Worth Education, Picture Story Books
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada okul öncesi eğitimde kullanılan resimli hikâye kitaplarında yer alan kavram ve değerlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma yöntemi olarak araştırmanın amacına uygun olacağı düşünülen“nitel araştırma yöntemi”seçilmiş, araştırma deseni olarak“durum çalışması”kullanılmıştır. Araştırma evreni, çocuklar için hazırlanmış resimli hikâye kitaplarından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini 85 yabancı, 85 yerli kaynak olmak üzere toplam 170 resimli hikâye kitabı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Sivas ili Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bağımsız anaokullarının kitaplıklarından rastgele seçilen 170 resimli hikâye kitabı kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda yerli ve yabancı kaynaklarda değer kavramlarına eşit oranda yer verildiği ancak kitaplardaki karakter tiplerinin çoğunlukla aynı özelliklere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the concepts and worths in picture storybooks used in preschool education. The“qualitative research method”was chosen as the research method, which was thought to be suitable for the purpose of the research, and the“case study”was used as the research design. The research universe consists of picture storybooks prepared for children. The sample of the research consists of 170 picture storybooks in total, 85 of which are foreign and 85 local sources. As a data collection tool in the research; 170 picture story books randomly selected from the libraries of independent kindergartens affiliated to the Directorate of National Education in Sivas were used. Content analysis method was used in the analysis of the data. As a result of the findings obtained in the research, it was concluded that domestic and foreign sources equally included the concepts of worths, but the character types in the books mostly had the same characteristics.