Pandemi öncesi ve sonrası Türkiye dış ticaret karşılaştırması: Otomotiv sektörü örneği
Comparison of foreign trade in Turkey before and after the pandemic: Case of the automotive industry
- Tez No: 777437
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE MERVE KOŞAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Otomotiv Sektörü, Dış Ticaret, Büyüme, İstihdam, Automotive Sector, Foreign Trade, Growth, Employment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Türkiye ekonomisi uzun yıllar tarım ekonomisi ağırlıklı bir yapı sürdürmüştür. Cumhuriyet‟in ilanından 1950‟lere kadar; tarım sektörü; milli gelir, istihdam ve dış ticarette ilk sırada yer almıştır. Bir ekonomide sanayi sektörünün gelişmesi, ekonomik büyüme ve kalkınma için temel koşullardan birini oluşturmaktadır. Türkiye‟de sanayileşme süreci, devlet eliyle yapılan girişimlerle dinamik kazanmıştır. 1980‟lerden sonra ise çoğu ülkede olduğu gibi hizmetler sektörünün ekonomik aktivite içerisindeki payı artmıştır. Bu ana sektörlere ek olarak, otomotiv sektörü diğer sektörler arasında lokomotif görevi gördüğü için önem taşımaktadır. Günümüzde dış ticarette imalat sanayi sektörü ilk sırada yer alırken, istihdamda ve milli gelirde hizmet sektörü ilk sırada yer almaktadır. Bu kapsamda pandemi dönemi de göz önünde bulundurularak otomotiv sektörünün yapısı incelenmiş ve öngörülerde bulunulmuştur. Bu kapsamda Türkiye‟de otomotiv sektörünün dış ticaret ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkish economy has maintained an agricultural economy-oriented structure for many years. From the proclamation of the Republic until the 1950s, the agricultural sector took the first place in national income, employment and foreign trade. The development of the industrial sector in an economy is one of the basic conditions for economic growth and development. The industrialization process in Turkey has gained dynamics with the initiatives made by the state. After the 1980s, as in most countries, the share of the services sector in economic activity has increased. In addition to these main sectors, the automotive sector is important as it acts as a locomotive among other sectors. Today, while the manufacturing industry sector ranks first in foreign trade, the service sector ranks first in employment and national income. In this context, the structure of the automotive industry was examined and predictions were made, taking into account the pandemic period. In this context, the relationship between foreign trade and economic growth of the automotive industry in Turkey has been investigated.