Acil servise penetran batın travmasıyla başvuran hastaların, epidemiyolojik özellikleri, laboratuvar sonuçları ve radyolojik görüntülemelerinin prognostik önemi
Prognostic significance of epidemiologic characteristics, laboratory results and radiologic imaging of patients admitted to the emergency department with penetrating abdominal trauma
  1. Tez No: 777462
  2. Yazar: GÖZDE TERCUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, travma, penetran batın travması, abdomen travması, Emergency department, trauma, penetrating abdominal trauma, abdominal trauma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Travmaya bağlı yaralanmaların acil servis başvuruları içerisinde önemli bir yeri vardır. Çalışmada penetran batın travması ile acil servise başvuran hastaların prognozunun değerlendirilmesi için epidemiyolojik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar sonuçlarının ve radyolojik görüntülemelerinin incelenmesini amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya 01 Ocak 2019-31 Aralık 2021 tarihleri arasında Acil Tıp Kliniğine penetran batın travması ile başvuran 502 hasta geriye dönük değerlendirildi. Hastaların ilk geliş muayene bulguları, yaşı, yaralanma mekanizması, laboratuvar sonuçları ve görüntüleme bulguları, operasyon bilgileri ve sonlanımları incelendi. Bulgular: Toplam 502 hastanın yaş ortalaması 30,44±10,97 yıldı (yaş aralığı 18-77 yıl), 18'i (%3,6) kadındı. Bu hastalardan 317'si (%63,2) delici kesici alet yaralanması, 157'si (%31,2) ateşli silah yaralanması, 20'si (%4) araç dışı trafik kazası, 2'si (%0,4) araç içi trafik kazası ve 6'sı (%0,6) düşme ile başvurdu. Hastaların 421'inde (%83,7) muayene bulgusu yokken; 81'inde (%16,3) hassasiyet, defans, rebound ve tahta karın vardı. Hastaların 194'üne (%38,6) kan transfüzyonu ihtiyacı olduğu tespit edildi. Tüm hastaların 12'sinde (%2,4) mortalite, 490'ında (%97,6) şifa ile taburculuk saptandı. Sonuç: Travma mekanizmasının, fizik muayene bulgularının, laboratuvar sonuçlarının ve BT görüntülemelerinin acil servis hekimleri tarafından hızla ve doğru değerlendirilmesi hastalar açısından hayati öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Trauma-related injuries have an important place in emergency room admissions. In this study, we aimed to analyze the epidemiologic characteristics, clinical findings, laboratory results and radiologic imaging to evaluate the prognosis of patients admitted to the emergency department with penetrating abdominal trauma. Material and Methods: In this study, 502 patients admitted to the Emergency Department with penetrating abdominal trauma between January 01, 2019 and December 31, 2021 were retrospectively evaluated. Initial examination findings, age, mechanism of injury, laboratory results and imaging findings, operative information and outcomes were analyzed. Results: The mean age of 502 patients was 30.44±10.97 years (range 18-77 years), 18 (3.6%) of whom were female. Of these patients, 317 (63.2%) presented with penetrating sharps injuries, 157 (31.2%) with gunshot wounds, 20 (4%) with non-vehicle traffic accidents, 2 (0.4%) with vehicle traffic accidents and 6 (0.6%) with falls. While 421 (83.7%) of the patients had no examination findings, 81 (16.3%) had tenderness, defense, rebound and wooden abdomen. Blood transfusion was needed in 194 (38.6%) of the patients. Of all patients, 12 (2.4%) had mortality and 490 (97.6%) were discharged with cure. Conclusion: Rapid and accurate evaluation of the mechanism of trauma, physical examination findings, laboratory results and CT imaging by emergency physicians is of vital importance for patients.