Acil servise başvuran ileri yaş grubundaki geriatrik hastaların demografik ve klinik sonuçlarının morbidite ve mortalite açısından değerlendirilmesi
Demographic and clinical results of geriatric patients in the advanced age group applying to the emergency department evaluation in terms of morbidity and mortality
  1. Tez No: 777463
  2. Yazar: BURAK YEŞİLTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: acil tıp, geriatrik hasta, emergency medicine, geriatric patient
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Çalışmamızda hastanemiz acil servisine başvuran yaşlı hastaların demografik ve klinik durumlarının yanı sıra, başvuru nedenlerini, ek hastalıklarını, konsültasyonlarını ve buna bağlı mortalite durumlarını değerlendirmeyi amaçladık. Acil servise başvuran yaşlı popülasyona daha iyi hizmet sunmak için demografik ve klinik yönden incelemek, acil servise başvuru sebeplerinin gerçekçiliğini ortaya koymak; yaşlılara verilecek sağlık hizmetlerinin planlanmasında ve ileri geriatrik acil başvuru merkezlerinin gerekliliğinin planlanması konusunda yardımcı olacaktır. Metod: Bu çalışmada retrospektif, gözlemsel ve kesitsel olarak, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Tıp Kliniği'ne 01.01.2020 – 31.12.2021 tarihleri arasında başvuran, 90 yaş üstünde olan ve hastane veri kayıt sisteminde klinik bulgu, tanı, konsültasyon, hospitalizasyon, operasyon, vefat verileri eksiksiz olan 400 olgu dahil edildi. Hastaların demogrofik özellikleri, başvuru nedenleri, labaratuar sonuçları, ek hastalıkları, mükerrer başvuru sayıları, konsültasyonları, yatış taburculuk durumları ve sağ kalım oranları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda değerlendirilen 400 hastanın 225'i kadın (%53,8), 175'i erkek olarak görülmüştür. Değerlendirilen hastaların yaş ortalaması 92,7'ydi. En genç hasta 90 yaşında en yaşlı hasta 108 yaşındaydı. Çalışmamıza katılan 400 hastanın 160 (%40) I hospitalize edilmiştir. 56 (%14) hasta yoğun bakıma sevk edilmiştir. Hipertansiyonu olan 326 hastadan 57 tanesi (%17,5) ex olmuştur. Diyabet varlığı ile mortalite arasında anlamlı ilişki görülmüştür (p=0,025). Sonuç: Sonuç olarak acil servislere gün geçtikçe daha fazla ileri yaş hasta başvurmaktadır. Bu hastaların tekrar başvuru oranları yüksektir. Gittikçe artan iş yükü ve maliyete neden olmaktadır. Bu hastaların tanı ve tedavisinin hızlanması için daha spesifik bakım merkezleri gerekebilir. Bu konuyla ilgili prospektif daha birçok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to evaluate the demographic and clinical conditions of the elderly patients who applied to the emergency department of our hospital, as well as the reasons for admission, comorbidities, consultations and related mortality. In order to provide better service to the elderly population applying to the emergency department, to examine demographically and clinically, to reveal the realism of the reasons for applying to the emergency department; will assist in the planning of health services to be provided to the elderly and the necessity of advanced geriatric emergency referral centers. Method: In this retrospective, observational and cross-sectional study, clinical findings, diagnosis, and clinical findings in the hospital data recording system, who applied to Health Sciences University Bağcılar Health Application and Research Center Emergency Medicine Clinic between 01.01.2020 - 31.12.2021, were evaluated. 400 cases with complete consultation, hospitalization, operation and death data were included. Demographic characteristics of the patients, reasons for admission, laboratory results, comorbidities, number of repeated admissions, consultations, hospital discharge status and survival rates were evaluated. Results: Of the 400 patients evaluated in our study, 225 (53.8%) were female and 175 were male. The mean age of the evaluated patients was 92.7 years. The youngest patient was 90 years old, and the oldest patient was 108 years old. Of the 400 patients who participated in our study, 160 (40%) were hospitalized. 56 (14%) patients were referred to the intensive care unit. Of the 326 patients with hypertension, 57 (17.5%) died. There was a significant relationship between the presence of diabetes and mortality (p=0.025). Conclusion: As a result, more and more elderly patients are applying to emergency services day by day. The recurrence rate of these patients is high. It causes increasing workload and cost. More specific care centers may be required to accelerate the diagnosis and treatment of these patients. More prospective studies on this subject are needed.